La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mètode per predir si la teràpia contra el càncer de còlon serà efectiva

- A. LÓPEZ TOVA$

Investigad­ors de l’hospital del Mar han identifica­t un conjunt de marcadors que permeten predir en estadis molt inicials de la malaltia si el tractament estàndard del càncer colorectal serà efectiu. L’equip espera disposar aquest mateix any de l’equip de diagnòstic que està desenvolup­ant per detectar ràpidament els tumors que oferiran resistènci­a a la teràpia.

El treball, de quatre anys, parteix de l’observació de cèl·lules tumorals que no només resistien la quimioterà­pia involucion­ant a un estat embrionari, sinó que al cap d’un temps començaven a créixer provocant metàstasi, indica Lluís Espinosa, autor principal de l’estudi, acabat de publicar a Nature Communicat­ions. Així, en un 30% dels afectats de càncer de còlon i recte, no funciona la quimioterà­pia, el tractament habitual.

Els investigad­ors han reproduït aquest procés en organoides creats a partir de cèl·lules de pacients i han comprovat que en les cèl·lules tumorals resistents s’expressen vuit grups de gens caracterís­tics que les fan més agressives. Els resultats han estat validats en proves amb tumors humans implantats en ratolins. “Aquesta signatura embrionàri­a pot servir per predir el pronòstic dels pacients i poder considerar tractament­s específics”, afirma Teresa Lobo, una de les autores. L’avenç permetrà estudiar teràpies amb fàrmacs inhibidors d’aquests gens, per bé que no hi haurà disponibil­itat a curt termini. Segons Espinosa, n’hi ha que poden estar desenvolup­ant inhibidors per a altres malalties que es podrien aplicar a aquesta classe de càncer en combinació amb la quimioterà­pia. Més imminent és la posada a punt d’un equip diagnòstic per detectar de manera senzilla la presència d’aquestes cèl·lules. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain