La Vanguardia (Català-1ª edició)

Radars de tram actius sense multes

-

■ Els túnels de les Glòries, la Rovira, Badal i la ronda Litoral (a l’altura del Moll de la Fusta) ja compten amb els quatre nous radars de tram instal·lats per l’Ajuntament de Barcelona. De moment, llegeixen les matrícules i mesuren la velocitat mitjana dels vehicles de punt a punt, però sense multar els que s’excedeixen. Els primers dos mesos tindran una funció merament informativ­a. A partir d’agost serà quan començaran a multar. Durant el període sense sancions, s’enviaran cartes per advertir els conductors de l’obligació de complir amb el límit permès, que és de 60 km/h a la Rovira, Badal i la ronda Litoral, mentre que a les Glòries és de 50 km/h. Aquest mes també comença la instal·lació dels 17 radars de punt previstos a tota la ciutat. Començaran a funcionar a partir del setembre, també sense multar els primers mesos. defensors i detractors perquè facin les seves propostes, com ja va passar fa tres anys durant el procés de redacció inicial.

L’objectiu de les tres administra­cions és tenir la nova ordenança actualitza­da en menys d’un any, que és precisamen­t el temps que pot tardar la justícia a respondre als recursos de cassació presentats contra la sentència del TSJC i que ja han estat acceptats a tràmit. Ara és el Tribunal Suprem qui s’haurà de pronunciar.

“En el cas que es ratifiqués la sentència, tindrem una nova ordenança perfectame­nt conforme a la llei”, apunta el regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia. Dit d’una altra manera, si la justícia acaba tombant l’ordenança, ja n’estarà en vigor una altra. Això no treu que pugui tornar a ser portada als tribunals i tot torni a començar.

Amb tot, les tres administra­cions implicades estan segures que la justícia els donarà la raó. “La zona de baixes emissions no fa res més que seguir les directrius de la Unió Europea”, defensa el vicepresid­ent de Mobilitat i Sostenibil­itat de l’AMB, Antoni Poveda, que es mostra convençut que “els tribunals seran sensibles a entendre la importànci­a de la qualitat de l’aire com a Europa”.

La normativa europea va ser una constant referència en la compareixe­nça conjunta que van fer ahir les tres administra­cions implicades. No en va, Espanya té un expedient obert que li pot costar una multa milionària per incomplir els nivells de contaminac­ió a Barcelona i Madrid. El director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalita­t, Marc Sanglas, destaca que “la restricció de la mobilitat està permesa i és una eina reconeguda pels tribunals europeus”.

Els recursos de cassació presentats també defensen la proporcion­alitat de la mesura, tot i que no entren a respondre aspectes com la falta d’alternativ­es per als propietari­s de vehicles que no en poden adquirir cap altre de nou per qüestions econòmique­s. “El tronc central dels respectius recursos es basa a defensar l’imperatiu legal que tenim de preservar la salut pública dels veïns i veïnes”, assegura Badia, malgrat que el recurs també entra en aspectes com l’àmbit geogràfic d’aplicació. Si la sentència considera excessiu l’àmbit geogràfic, el recurs justifica que és al contrari, més limitada del que correspond­ria en funció dels nivells de contaminac­ió registrats a l’entorn de Barcelona. ●

Ajuntament, AMB i Generalita­t presenten recursos de cassació amb la salut pública com a eix argumental

 ?? Barc lonCIA ?? Circulació intensa a la ronda Litoral vista des de dins d’un vehicle
Barc lonCIA Circulació intensa a la ronda Litoral vista des de dins d’un vehicle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain