La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una sentència considera discrimina­toris els criteris del padró de Premià de Mar

- FEDE CEDÓ

Una sentència del jutjat contenciós administra­tiu 17 de Barcelona reprova i anul·la la normativa imposada pel govern municipal al padró municipal de Premià de Mar (Maresme) perquè vulnera drets fonamental­s.

La sentència respon al recurs presentat pels partits de l’oposició a l’Ajuntament contra la negativa a facilitar l’empadronam­ent a persones que no poguessin certificar la titularita­t de l’immoble de residència, amb el pretext d’evitar l’ocupació il·legal d’habitatges.

El text judicial, que anul·la el reglament del padró, no només acusa el govern local (JxCatPDECa­t-PSC) d’imposar una “neteja residencia­l” al municipi, sinó també de vulnerar els drets fonamental­s de persones estrangere­s no legalitzad­es, en risc d’exclusió social, amb problemes residencia­ls o “pobres i refugiats”.

Els grups municipals de JxPremià i PSC, amb el vot favorable de Cs, a finals del 2020 van aprovar una moció que anul·lava les garanties dels empadronat­s i exigia el títol de propietat o el contracte de lloguer.

Els grups municipals a l’oposició, Crida Premianenc­a i En Comú Podem, amb el suport d’entitats socials del municipi, van iniciar les accions judicials el gener del 2021. Ara el jutge ordena a l’Ajuntament recuperar els criteris inicials, o sigui inscriure al padró tota persona que efectivame­nt visqui al municipi, sense tenir en compte les condicions en què ho fa.

El jutge recorda a la sentència que l’Ajuntament no té competènci­es per modificar el text legal del padró municipal ni per introduir modificaci­ons o restriccio­ns a un dret fonamental” per solucionar un problema que té amb persones “indesitjab­les, ocupes i màfies” a través de la modificaci­ó d’una polèmica normativa basada en una política de “neteja residencia­l”. El govern ha anunciat que acatarà la sentència i que no s’ha deixat d’empadronar ningú encara que incomplís els requisits. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain