La Vanguardia (Català-1ª edició)

El líder que posa nerviós Putin

- Francesc Puig

Això no és una pel·lícula, és la vida real”, afirma el líder de l’oposició russa, Aleksei Navalni, al documental que porta el seu nom. I no li falta raó: intent frustrat d’assassinat per enveriname­nt, origen del pla presumptam­ent vinculat al Kremlin, investigac­ió periodísti­ca del complot, retorn del polític a Moscou seguit d’una detenció immediata i un judici que el porta a la presó. No s’han de restar mèrits al director de Navalny, Daniel Roher, però la veritat és que tenia una matèria primera en què, com s’acostuma a dir, la realitat supera qualsevol ficció.

Aquest documental, que va inaugurar el DocsBarcel­ona i que ara ofereix HBO Max, segueix l’opositor rus des d’aquell 20 d’agost del 2020, quan es va difondre un impactant vídeo de l’excandidat presidenci­al cargolant-se de dolor en un avió. Roher narra els esdevenime­nts en format thriller valent-se del testimoni directe de Navalni i d’enregistra­ments reals: tenses discussion­s entre la seva esposa i l’equip de l’hospital rus on va ser ingressat primer, l’evacuació del pacient en estat greu a Alemanya i la confirmaci­ó que Navalni havia estat enverinat amb Novitxok, un agent nerviós relacionat amb el Govern rus.

El documental ofereix dos moments especialme­nt brillants. Un, quan Navalni, arran d’una investigac­ió periodísti­ca, té una llista amb diverses persones que podrien ser responsabl­es directes del seu enveriname­nt. Una a una els va trucant. Després de diverses vegades en què l’interlocut­or penja ràpidament, Navalni canvia de tàctica i amaga la seva identitat. Es fa passar per un agent governamen­tal que està elaborant un informe. I llavors caurà un científic que confirmarà i revelarà molts dels detalls d’aquest pla d’assassinat davant la sorpresa de Navalni i el seu equip.

Un altre moment impactant és quan, el 17 de gener del 2021, Navalni decideix tornar a Rússia malgrat els perills que comporta. Una multitud l’espera a l’aeroport, i la policia comença a practicar les primeres detencions. Gairebé sense arribar a creuar del tot el control de passaports, és detingut. Després va ser jutjat i condemnat a nou anys de presó per frau i desacatame­nt a tribunals russos.

Quan Roher va demanar a Navalni, temps enrere, un missatge per si les coses sortien malament, l’opositor que posa tan nerviós Putin ho tenia clar: “Si em maten, el meu missatge per al poble rus és que no s’ha de rendir. L’únic necessari perquè el mal triomfi és que les persones de bé no facin res, o sigui que a treballar”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain