La Vanguardia (Català-1ª edició)

El trofeu d’Eurovisió de Kalush, subhastat per 900.000 dòlars

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

La banda ucraïnesa Kalush Orchestra, guanyadora del festival d’Eurovisió d’aquest any, ha adjudicat per 900.000 dòlars (838.491 euros) el seu trofeu en una subhasta al millor postor per recaptar fons per a l’exèrcit d’Ucraïna en el combat contra l’invasor rus. A part del preuat micròfon de vidre, es va fer un sorteig per la gorra rosa del solista, Oleg Psiuk, en què, gràcies a la participac­ió de 31.000 persones, es van recaptar onze milions de hrívnies (344.080 euros). Els diners es destinaran a la compra d’armament, en concret, un sistema mòbil de defensa antiaèria PD-2 (no tripulat) o drons per a ús militar.

Per a la subhasta i el sorteig, els membres de Kalush Orchestra van firmar un acord amb la Fundació Prytula del còmic i presentado­r televisiu Serguei Pritula, que des del 2014 –inici de la guerra al Donbass– subministr­a ajuda als militars ucraïnesos, i que canalitzar­à la recaptació. La subhasta va començar el dimecres 25 de maig i es va acabar el diumenge 29 a la nit.

Els Kalush han emprès també una gira de concerts per recaptar diners per a la guerra. Diumenge a la nit en van celebrar un a Berlín davant la Porta de Brandenbur­g, en què van entonar la cançó guanyadora, el tema de folk-rap Stefania. Aquesta cançó, amb què van aconseguir la victòria al festival d’Eurovisió de Torí el 14 de maig amb 631 punts, va ser escrita abans de la guerra en honor a la mare del solista, però per als ucraïnesos s’ha transforma­t en un himne de resistènci­a contra l’agressió militar de la Rússia de Vladímir Putin. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain