La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Pirates homenatgen ‘Els secundaris’ del Paral·lel per celebrar el seu 20è aniversari

- MAGÍ CAMPS

Bernat Cot i Laura Aubert són els intèrprets i també els responsabl­es de la dramatúrgi­a del muntatge Els secundaris, que la companyia Els Pirates Teatre estrena avui al Maldà (fins al 26 de juny). “Hem volgut homenatjar aquests actors que fan els papers secundaris i també tots els que treballen darrere d’un muntatge. I ens va semblar que l’època daurada del Paral·lel, els anys vint, ens donava joc”, expliquen. “De vegades subestimem els secundaris, també nosaltres quan en fem un, i són importants en aquest món –expliquen els intèrprets–. Hi vam trobar paral·lelismes amb el que ens passa avui a nosaltres”. I tot plegat ha acabat sent un vodevil.

Dirigits per Adrià Aubert, els dos intèrprets fan quinze personatge­s i una vintena llarga de canvis de vestuari al camerino que veu el públic, mentre que a l’escenari, que no es veu però que sí se sent, hi brillen les estrelles del moment, Tina de Jarque i Alady. “No ha estat un espectacle senzill de dur a terme, ja que al costat del camerino hi passa una obra sencera, que hem hagut de gravar i muntar nosaltres mateixos”, detalla el director.

Laura Aubert apunta: “La idea inicial va sorgir d’una biografia d’Alady, que va ser una gran estrella i que ara poca gent sap qui és, i això també sorprèn. Hi explica que un empresari va vendre malament una obra amb tot d’estrelles, perquè era un popurri de números de diferents estils i ell va dir que era una revista, i va fracassar”.

“La majoria de les anècdotes que surten a l’obra són reals i sorgeixen de coses que hem llegit, que ens han passat o que amics nostres ens han explicat”, continua l’actor. L’actriu hi posa exemples: “Cau un tros d’escenograf­ia, confession­s abans de sortir...”.

Els Pirates constaten que, tant llavors com ara, els que treballen en aquest món no ho passen bé, però ho han plantejat amb humor, amb referents del segle XX, com els Germans Marx i Monty Python, i coreografi­es de l’època. Amb Els secundaris i amb La setena porta, basada en textos de Brossa que van fer al Centre de les Arts Lliures, la companyia celebra el seu 20è aniversari. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain