La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salgado, García-Alix, Modotti i Català-Roca a PhotoEspañ­a

El festival fotogràfic madrileny comença amb 70 mostres

-

Riu Negro, afluent de l’Amazones

Fa 25 anys, i ho celebra amb magnificèn­cia a partir de demà i fins al 28 d’agost: el festival PhotoEspañ­a proposa una setantena de mostres a Madrid amb noms com Sebastião Salgado, Tina Modotti, Francesc Català-Roca, Alberto García-Alix, Paolo Gasparini, Kati Horna i Margaret Michaelis o Antoni Miralda. Més una gran mostra sobre la història de la fotografia documental titulada Sculpting reality (Esculpint la realitat) que es presenta entre el Círculo de Bellas Artes i la Casa d’Amèrica comissaria­da per Vicent Todolí i Sandra Guimarães. I que va de Walker Evans a Susan Meiselas i de Robert Frank a Bernd & Hilla Becher o Bleda i Rosa. I que reflexiona sobre els múltiples enfocament­s de la fotografia documental, des de presentar la realitat sense artificis fins a encarnar posicions polítiques o reflexiona­r sobre la relació que té amb la veracitat, la interpreta­ció i la construcci­ó de l’escena.

Sebastião Salgado i les col·leccions reials

Una de les seus que s’afegeixen aquest any a PhotoEspañ­a és el Palau Reial, que acull un mite contempora­ni de la fotografia amb Sebastião Salgado i les col·leccions reials, en què dotze grans imatges del brasiler que van de l’Amazones fins a Madagascar es posen en diàleg amb 67 fotografie­s de la natura fetes pels pioners d’aquest art.

Alberto García-Alix, icona de la movida, intervé en obres del Museu del Prado superposan­t imatges, enfocant i desenfocan­t, i pren Goya per repintar el seu gos semienterr­at i Velázquez per refer Las meninas al jardí botànic a la mostra Fantasies al Prado. Hi haurà clàssics de la fotografia hispana com Francesc Català-Roca

–sala El Águila i galeria Tiempos Modernos–, de qui es compleix un segle del naixement, i com Carlos Pérez Siquier i la seva evolució del neorealism­e a l’abstracció i el pop a la Fundació Mapfre. També s’hi veuran les impactants fotos de Paolo Gasparini, aguda mirada als últims 60 anys d’Amèrica Llatina amb les seves utopies i realitats.

El compromís de les primeres dècades del segle XX vindrà de la italiana Tina Modotti –Museu Cerralbo-, de Les caixes d’Amsterdam: Kati Horna i Margaret Michaelis a la Guerra Civil, les imatges trobades de les fotògrafes que van treballar per als anarquiste­s, i de Germaine Krull. Crònica d’un exili (Museu Nacional del Romanticis­me) i el seu retrat dels que fugen del règim de Vichy.

Casa Àrab acollirà una panoràmica de la fotografia al Líban ( Llums o ombres del que va ser i continua sent), i CentroCent­ro, onze fotògrafs internacio­nals emergents a Híbrids, examen de l’impacte de la tecnologia sobre la humanitat i el món natural. ●

El compromís polític de l’inici del segle XX es veurà a través de Tina Modotti, Germaine Krull i Kati Horna

 ?? CaldCesÃ’ Cdtrdc’ / PH’e’aCPdÑd ?? (2009) a la mostra
CaldCesÃ’ Cdtrdc’ / PH’e’aCPdÑd (2009) a la mostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain