La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inversió real de l’Estat a Madrid gairebé triplica la de Catalunya

Sis de cada deu euros compromeso­s en els pressupost­os no van arribar mai

- EDUA DO MAGALL N

Fa anys que el Govern central es compromet a invertir a Catalunya grans quantitats de recursos que sempre superen els que teòricamen­t van a Madrid, si bé quan s’han d’executar de debò aquestes inversions no només no es compleixen, sinó que es fa just el contrari. El 2021 no només no va ser una excepció, sinó que va ser l’exercici en què va tenir lloc de manera més accentuada aquesta tendència històrica de convertir en paper mullat el pressupost que cada any es negocia amb grups com ERC.

La inversió real a Madrid l’any passat (2.086 milions d’euros) va ser gairebé el triple de la de Catalunya (740 milions), i això que en els pressupost­os aprovats pel Govern de coalició PSOE-Podem es va comprometr­e a gastar més a la comunitat catalana. Aquestes xifres esbojarrad­es són el resultat d’una execució a Catalunya anormalmen­t baixa (d’un 35,7%), davant d’una del 184,3% a Madrid. A Catalunya sis de cada deu euros compromeso­s el 2021 no van arribar mai. En canvi, a Madrid no només van arribar aquests deu euros, sinó que van anar acompanyat­s de vuit euros de regal.

Fonts d’Hisenda van explicar ahir que la forta inversió a Madrid és pel rescat de les autopistes de peatge radials de la capital. Des de la Generalita­t, el conseller d’Economia, Jaume Giró, va qualificar la situació del 2021 d’incomprens­ible: “És humiliant per als ciutadans i les empreses de Catalunya que hi hagi aquest menyspreu permanent de l’Estat”.

Segons les dades recopilade­s per la Cambra de Comerç de Barcelona, la inversió executada a Catalunya el segon any de la pandèmia és la més baixa des del 2016. En canvi, en el cas de Madrid és la més alta de la sèrie històrica.

Com es veu als gràfics, la baixa inversió real de l’any passat fa que el pes de les inversions a Catalunya respecte al total que es pot regionalit­zar per comunitats autònomes s’enfonsi fins al 9%. Aquest percentatg­e és la meitat del pes de la comunitat en el PIB (19%), que és la referència que fan servir habitualme­nt la Generalita­t i el món econòmic català per exigir el mínim d’inversió per a la comunitat. És el percentatg­e que també apareixia a l’últim Estatut d’Autonomia i que no es va complir mai. Si s’analitza en perspectiv­a, Catalunya es va emportar el percentatg­e més baix des del 2016, quan governava el PP de Mariano Rajoy.

La Cambra de Comerç afirma que Madrid rep més inversió pel pes dels ministeris i de l’Administra­ció de l’Estat a la capital. Només l’any passat Madrid es va emportar un de cada quatre euros destinats al conjunt de les comunitats autònomes. A més, hi ha un paquet d’inversions que no es poden regionalit­zar per autonomies que majoritàri­ament també s’acaben executant a Madrid.

Les xifres arriben enmig del

 ?? OBar     a  B ?? Visita d’obres de la ministra de Transport, Raquel Sánchez, a la Sagrera
OBar a B Visita d’obres de la ministra de Transport, Raquel Sánchez, a la Sagrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain