La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació sorprèn amb un repunt al maig que la porta a un 8,7%

Els preus tornen a pujar quatre dècimes després del descens de l’abril

- JAUME MASDEU

Les dades d’inflació del maig han donat tres males notícies. D’entrada, que els preus, en lloc de continuar amb la tendència descendent del mes anterior, han fet saltar la sorpresa i han repuntat quatre dècimes, fins a situar-se en un 8,7%. A més, s’hi afegeix una inflació subjacent disparada, que augmenta mig punt, fins a arribar al 4,9%, un nivell que no s’havia vist des de l’octubre del 1995. I finalment el Ministeri d’Economia manté que la inflació s’anirà desacceler­ant, però admet que a l’estiu hi podria haver ensurts.

Són les derivades de la dada avançada de la inflació del maig, que ahir va publicar l’INE i que indica que el retorn a la normalitat dels preus no serà fàcil. Es va tocar sostre al març fregant el 10% i van disminuir a l’abril, però al maig repunten. És un pas enrere inesperat en aquesta recerca d’uns nivells d’inflació normalitza­ts que no obstaculit­zin la recuperaci­ó econòmica. La inflació interanual puja quatre dècimes, per bé que sense arribar a les xifres de l’abril, quan es va arribar a un 9,8% que sí que sembla un sostre que no se superarà.

Els responsabl­es d’aquest augment dels preus són l’alça dels carburants, acompanyad­a de la pujada de l’alimentaci­ó i les begudes no alcohòliqu­es. En canvi, al maig, igual que el mes anterior, hi ha hagut una disminució dels preus de l’electricit­at respecte a la pujada del mateix mes de l’any passat. Aquí, en l’electricit­at, és on s’espera una contenció més gran quan entri en vigor el topall del gas en el sistema de fixació de preus del mercat majorista, a què només li falta el vistiplau final de Brussel·les.

A més, també preocupa la pujada de la inflació subjacent, la que no té en compte l’energia i els aliments sense elaborar, que augmenta mig punt i se situa en un 4,9%, cosa que confirma el trasllat de l’alça dels preus de l’energia a la resta de productes del carret d’anar a comprar.

És una pujada generalitz­ada que es nota a les butxaques i que farà augmentar la pressió dels sindicats per reclamar pujades salarials als convenis pendents de negociar. I més quan no hi ha acord marc que serveixi de guia perquè va descarrila­r la renovació de l’acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (AENC). Índex general i subjacent. En percentatg­e 9

8 7 6 5 4 3 2 1 0

G FM 2021

FONT:

A

M

J

J

A

S

O

N

D

G FM 2022

AM maig ha agafat tothom per sorpresa. “Està molt per sobre del que esperàvem”, afirma María Jesús Fernández, de Funcas, que destaca l’impacte dels preus del petroli al mercat internacio­nal. Tampoc no esperava que la inflació subjacent augmentés quatre dècimes. “La subjacent ha augmentat més

Evolució de la taxa anual de l’IPC

La subjacent augmenta mig punt fins a un 4,9%, la més elevada des de l’octubre del 1995

del que esperàvem, cosa que demostra que el trasllat de la pujada a la resta dels productes és més intens del que es preveia”, afegeix Fernández.

Per la seva banda, el Ministeri d’Economia indica que les mesures de resposta a l’impacte de la guerra redueixen clarament l’alça dels preus i que la pròxima entrada en vigor de la limitació dels preus de l’electricit­at al mercat majorista proporcion­arà una asseguranç­a addicional per frenar la inflació. El ministeri manté la previsió que els preus s’aniran desacceler­ant progressiv­ament la segona part de l’any, tot i que, com dèiem, no descarta oscil·lacions durant l’estiu vista la incertesa del context econòmic global. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? La pujada de preus en l’alimentaci­ó i els carburants és la principal responsabl­e de l’alça
XAVIER CERVERA La pujada de preus en l’alimentaci­ó i els carburants és la principal responsabl­e de l’alça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain