La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons demanen negociar un nou pla a Celsa i la SEPI

La companyia descarta convertir part del deute en capital

- LALO A USTINA

Houlihan Lokey, representa­nt d’un 85% del deute de Celsa, que està en mans dels fons va enviar diumenge passat una carta a la companyia catalana i a la SEPI per respondre a la proposta de capitalitz­ació del grup, que aspira a aconseguir 550 milions en préstecs del Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiq­ues.

A la seva missiva, els fons expliquen que lamenten no haver format part de les negociacio­ns entre Celsa i la SEPI ni haver-ne estat informats durant un any i recorden que qualsevol acord que afecti l’estructura de capital necessita la seva aprovació. També critiquen que Celsa els ha traslladat que la proposta de la SEPI no és negociable i asseguren que l’empresa els amenaça d’adoptar qualsevol acció – que ells interprete­n com anar a concurs de creditors– si no firmen. A més, diuen que la proposta implica una quitança del seu deute de 1.200 milions, perdre les seves garanties per al deute romanent i empitjorar les condicions dels seus crèdits. En contrapart­ida, afegeixen, els accioniste­s mantindrie­n un 100% del capital i aportarien només 50 milions en una ampliació.

Per als fons, s’ignora el seu dret de convertir deute en capital. I insisteixe­n a la carta que és insuficien­t l’esforç dels accioniste­s en aquesta reestructu­ració en comparació amb la que se’ls demana a ells. Finalment, llancen l’acusació que els consellers i gestors de Celsa no diferencie­n els interessos de l’empresa –a la qual es deuen– dels de l’únic accionista, la família de Francesc Rubiralta. Houlihan Lokey anuncia que farà una proposta alternativ­a els propers dies, satisfactò­ria per a tothom, reduint el deute i evitant el concurs.

La resposta de Celsa no es va fer esperar. Fonts de la companyia van dir ahir que la proposta actual que implica la injecció de la SEPI ja és bona per a tothom, inclosos els creditors. L’empresa no reconeix que els fons tinguin dret a exigir el nominal del deute que van comprar als bancs sinó només la part proporcion­al a la inversió feta en el seu moment.

Aquesta discussió de la legalitat del deute va portar Celsa a posar una demanda al jutjat de primera instància 11 de Madrid fa dos anys. L’empresa demana que s’anul·li l’acord de refinançam­ent del 2017, homologat judicialme­nt, quan va separar el seu deute entre sostenible i no sostenible. Després, els bancs la van vendre als fons després de l’exigència del BCE que n’enfortissi­n la solvència. Aquest tema és sub iudice. Celsa creu que els fons s’asseguren una bona rendibilit­at amb el pacte per l’ajuda de la SEPI i tanquen completame­nt la seva entrada al capital “pel seu caràcter especulati­u i no industrial”. ●

 ?? MIQ E        E         I ?? Francesc Rubiralta
MIQ E E I Francesc Rubiralta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain