La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reindustri­alització de Nissan s’endarrerei­x fins després de l’estiu

- DOLORS ÁLVAREZ

meteoròleg Tomàs Molina. A preguntes d’aquest diari, Manuel Romero, delegat de la UNEF a Catalunya (que agrupa les empreses del sector), va corroborar aquesta queixa. “Les companyies tarden a contestar a la petició d’un punt de connexió. Hi hauria d’haver un mecanisme més automàtic, i no dependre tant de les distribuïd­ores. I el problema també afecta les plantes fotovoltai­ques de més de 100 kW”, va destacar Romero.

Assumpta Farran va reivindica­r un model energètic descentral­itzat i participat­iu, i es va mostrar partidària de dotar la Generalita­t d’una companyia elèctrica pública (“El model participat­iu no sorgirà per generació espontània”). I, en aquest sentit, va recordar que la Conselleri­a d’Acció Climàtica ha iniciat expedients per finalitzar o extingir les concession­s de les centrals hidroelèct­riques de la Cúbia, a Ripoll, i Vilana, a Bescanó. Va demanar que els ajuts a les renovables els paguin “totes les companyies energètiqu­es, i no només les elèctrique­s”. “Què estan fent per les renovables les companyies de petroli i derivats”, es va preguntar.

Diversos experts van opinar que l’energia nuclear és necessària amb les renovables en la transició energètica, en un context de crisi climàtica. “La nuclear, agradi o no, és millor opció des del punt de vista climàtic que continuar amb els combustibl­es fòssils”, va assenyalar el catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la UPC José María Baldasano. Miguel A. Torres va lamentar que “els polítics no prenguin decisions per no perdre eleccions” i que “la gent no vulgui canviar d’estil de vida”, en un món “dominat pel petroli”. La transició ecològica ha de ser més que una simple substituci­ó d’una font per una altra, ja que hi ha d’haver una reducció del consum i canvis socials substancia­ls, van defensar el filòsof i sociòleg Joaquim Sempere i Antonio Turiel, investigad­or del CSIC. ●

La reindustri­alització de Nissan haurà d’esperar fins després de l’estiu. Ahir es va fer un pas més amb un acord en què el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) es compromet a publicar el pròxim dia 15 el plec de condicions per dur a terme l’esperat concurs que ha de permetre adjudicar els terrenys que ara ocupa la fàbrica. S’adjudicarà a un operador logístic, que al seu torn els sotsarrend­arà a inversors tant logístics com industrial­s, se

El Consorci publicarà el dia 15 el plec del concurs sobre els terrenys de la Zona Franca

gons el pla acordat.

El procés del concurs durarà almenys tres mesos entre que s’obre el procedimen­t, es presenten ofertes i es pren la decisió d’adjudicaci­ó. Es necessita, a més, un complex procedimen­t burocràtic amb el canvi de les llicències d’activitat, segons van explicar fonts de la taula de reindustri­alització.

Per evitar possibles impugnacio­ns o altres problemes jurídics, el Consorci ha contractat com a assessors el despatx RocaJunyen­t, segons fonts de l’entitat que dirigeix Pere Navarro.

L’únic projecte d’inversió que s’avançarà és el de Silence, que tindrà contracte directamen­t amb el CZFB, independen­t de l’operador logístic que s’escollirà per concurs. La idea és que ja s’hi pugui instal·lar l’1 de juliol. Aquesta excepció s’ha pactat davant el risc que el fabricant de motociclet­es retirés la seva oferta en vista dels canvis que des de la taula de reindustri­alització anaven introduint al seu projecte. Silence es va postular primer per ocupar la fàbrica de Nissan a Montcada i Reixac, però al final aquest espai s’ha reservat per a l’anomenat hub de descarboni­tzació que encapçala QEV. Silence va acceptar canviar a la Zona Franca, però va rebutjar més demores.

A diferència de Silence, el hub de QEV necessita un soci logístic que l’ajudi a finançar el seu projecte. Els seus promotors també opten a ajuts del Perte (Pla Estratègic per a la Recuperaci­ó i la Transició Econòmica) amb un projecte per invertir 350 milions d’euros en què participen 18 empreses. En principi, és la proposta industrial de més envergadur­a per substituir Nissan, malgrat que persisteix­en dubtes sobre la seva implementa­ció.

Nissan també mantindrà un centre tècnic a la Zona Franca, però, en qualsevol cas, serà el sector logístic qui exercirà el paper més rellevant.

“El camí ja queda clar”, va assenyalar Raül Blanco, director general d’Indústria i Pime, que va demanar a Nissan que faci un esforç per “accelerar” els tràmits pendents, com estan fent les administra­cions i els sindicats. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain