La Vanguardia (Català-1ª edició)

Minoryx obté 51 milions per al seu fàrmac estrella

La ronda més gran de l’any a Espanya al sector biotec

- LALO A USTINA

La biotecnolò­gica catalana Minoryx Therapeuti­cs ha captat 51 milions d’euros en forma de deute i capital per obtenir els recursos i el finançamen­t necessaris per portar al mercat el seu fàrmac estrella, que permet tractar l’adrenomiel­oneuropati­a. Actualment aquesta malaltia rara, minoritàri­a i neurodegen­erativa, no compta amb cap tractament al mercat, i Minoryx té la leriglitaz­ona, un fàrmac en fase 3, a la recta final per a la seva aprovació tant a Europa com als Estats Units.

La companyia assegura que tant les converses amb l’Agència Europea del Medicament com amb la Food and Drug Administra­tion (FDA) dels Estats Units van per bon camí. En el primer cas, està previst enviar la sol·licitud formal aquest mateix estiu, de manera que, en principi, l’aprovació podria arribar cap a l’estiu del 2023.

Una vegada s’aconseguei­xi, la companyia emprendrà la seva estratègia de llicències amb les farmacèuti­ques per trobar els millors aliats per arribar al mercat. En el cas dels Estats Units, els tràmits voldran més temps, potser entre un i dos anys addicional­s per presentar la sol·licitud.

Però tant l’empresa com els inversors tenen clar que la investigac­ió i els resultats obtinguts fins ara per Minoryx són prou concloents per tirar endavant. La nova injecció de fons aliens, que eleva a 110 milions els recursos captats fins ara des del principi, compta amb la participac­ió d’inversors com Columbus Venture Partners i Caixa Capital Risc, CDTI Invierte, Fund+ i Ysios Capital.

Minoryx, fundada el 2011 i amb seu central a Mataró i amb una petita filial a Bèlgica, rep així un suport gairebé definitiu al treball de molts anys. Ara, si no hi ha contratemp­s que ningú no espera, s’assegura pràcticame­nt l’èxit en el seu objectiu de culminar el camí cap a la comerciali­tzació. Fa dos anys, l’empresa ja va llicenciar el seu fàrmac per al mercat xinès per 66 milions d’euros. Ara totes les fórmules estan obertes.

“Ja treballem en el que serà el llançament comercial, i anem parlant amb diferents companyies que podrien fabricar-lo i vendre’l..., sense descartar tampoc l’opció de fer-ho nosaltres mateixos”, explica Marc Martinell, fundador, accionista i conseller delegat de la firma biotecnolò­gica. Mynoryx té 25 treballado­rs en plantilla i al voltant de 50 col·laboradors més de manera indirecta. ■

La firma catalana està a punt d’enviar a l’Agència Europea del Medicament la sol·licitud d’aprovació

 ?? ANNA MAS TALENS / LV ?? Marc Martinell, fundador i conseller delegat de Minoryx
ANNA MAS TALENS / LV Marc Martinell, fundador i conseller delegat de Minoryx

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain