La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gestió caòtica de la final de la Champions enfurisma Macron

El Govern francès reconeix errors i el Senat interroga dos ministres

- EUSEBIO VAL

Emmanuel Macron està molt enfadat pel caos organitzat­iu i de seguretat a la final de la Champions League de dissabte als afores de París. Segons la portaveu del Govern, Olivia Grégoire, el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, continua tenint “tota la confiança del president”, però “la seva obsessió és que se sigui molt clar i transparen­t” a l’hora de dilucidar què va passar.

Diversos mitjans es van fer ressò de la ira presidenci­al. “Es pot dir que estava furiós”, va indicar una font pròxima a Macron a BFM TV. El setmanari satíric Le Canard Enchaîné va saber que el cap d’Estat havia qualificat de “lamentable”, “vergonyós” i “indigne de França” l’espectacle a l’exterior de l’estadi.

Davant l’onada de crítiques, dins i fora del país, Grégoire va haver d’entonar un mea culpa parcial. Va reconèixer que “les coses es podrien haver fet millor” i que caldrà corregir en el futur, però que la capacitat de França d’organitzar grans esdevenime­nts esportius no s’ha posat en dubte. Amb tot, va dir que tant el president com el Govern se senten “tristos” perquè 2.700 seguidors amb bitllets vàlids no van poder accedir a l’estadi. La portaveu va parlar d’una “acumulació de factors” que van causar el desgavell, entre els quals una vaga del transport públic. Es va negar a parlar de l’entorn social difícil del municipi de Saint-Denis, per no donar pàbul a la “instrument­alització” política, però va deplorar els robatoris i les agressions que van patir els aficionats. El fiasco de la final futbolísti­ca va centrar gairebé totes les preguntes a la roda de premsa després del consell de ministres.

Hores després van comparèixe­r davant de la comissió de lleis del Senat, per donar explicacio­ns, el ministre Darmanin i la titular d’Esports, Amélie Oudéa-Castéra. El primer és el principal objectiu dels atacs. L’oposició i part de la premsa el consideren un mentider. El diari Libération va dedicar ahir la portada a un muntatge fotogràfic que mostra Darmanin amb un llarg nas de Pinotxo. Se li retreu haver donat tota la culpa als seguidors del Liverpool i haver inflat el nombre d’entrades falses.

El titular d’Interior insisteix en el frau i diu que alguns tiquets vàlids es van copiar 700 vegades

Als torniquets d’accés es van detectar només 2.800 tiquets falsificat­s, mentre que ell havia parlat de desenes de milers.

Davant la comissió, Darmanin va insistir en el frau massiu (entre un 50% i un 70% d’entrades falses en el primer filtratge d’aficionats) i va dir que alguns tiquets vàlids havien estat copiats més de setcentes vegades i venuts com a bons. El ministre va lamentar els incidents, va demanar excuses i va constatar que la mala imatge donada és “una ferida per al nostre orgull nacional”, però es va mantenir ferm en la seva línia de defensa, sobre el frau i sobre l’aglomeraci­ó de gent a causa de la vaga del ferrocarri­l urbà RER B. Darmanin va anunciar que els seguidors espanyols i britànics a qui es va robar podran presentar denúncia als seus països. La policia francesa es desplaçarà a Madrid i a Liverpool per facilitar els tràmits.

El ministre va avançar que se sancionarà els que van ordenar llançar gasos lacrimògen­s i utilitzar esprai de pebre, mesures desproporc­ionades encara que, segons ell, comprensib­les davant una situació que amenaçava de provocar una allau humana davant els reixats. ●

 ?? GEOFFROY VAN DER HASSELT   AFP ?? El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ahir poc abans de donar explicacio­ns davant el Senat
GEOFFROY VAN DER HASSELT AFP El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ahir poc abans de donar explicacio­ns davant el Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain