La Vanguardia (Català-1ª edició)

Motos al ralentí

El Circuit espera un descens de l’afluència de públic al GP de Catalunya, fins als 50.000 espectador­s, i prendrà mesures anticaos

- TONI LÓPEZ JORDÀ E L G RA N A B S E N T

Sense Valentino Rossi per primera vegada després de 26 anys al campionat, sense Marc Márquez, de baixa per operar-se, i sense l’atractiu d’una rivalitat encesa entre dos íntims antagonist­es, el GP de Catalunya d’aquest cap de setmana a Montmeló preveu un sensible descens d’assistènci­a. “Al voltant de 50.000 persones hi esperem, pel nombre d’entrades venudes”, avançava el director del Circuit de Barcelona-Catalunya, Josep Lluís Santamaria. “No n’estem decebuts; és la tònica que hem anat veient en altres grans premis aquest any”, comentava.

El descens en l’afluència de públic és notori, en comparació amb els últims anys prepandèmi­cs, en què l’assistènci­a a les curses de MotoGP (xifra dels diumenges) es va estabilitz­ar al voltant dels 90.000 espectador­s: 91.734 el 2019, l’última edició normal. “Ja ho intuíem pel ritme de la venda d’entrades, més lent que el del 2019”, apunta Santamaria, que atribueix la disminució de l’interès popular a l’“absència de dos líders que teníem i que ara no es veuen”, com són Rossi –amb una nombrosa parròquia a Montmeló– i Márquez –lluny del seu millor moment i ara, absent–. “Crec que l’efecte Rossi es deixa notar; i al contrari, l’efecte Quartararo es va notar en positiu a Le Mans (110.000 espectador­s)”.

Discrepa en la lectura el conseller delegat de Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta, que descarta una reducció generalitz­ada de les assistènci­es a les curses aquest any. Tot i que les dades així ho apunten: Jerez, 58.000 espectador­s; Mugello, 43.600... Dues places fortes que han punxat, a les quals s’afegirà Montmeló. “Fa 30 anys que m’hi dedico i sempre hi ha hagut alts i baixos... No és natural que Itàlia, amb les Ducati al davant, amb Aprilia, amb pilots destacant, tingui aquests números. Alguna cosa no s’ha fet bé. Però no crec que hi hagi una baixada general, mira Le Mans amb més de 100.000 seguidors...”, diu Ezpeleta.

La reducció d’assistènci­a, tot i això, també tindrà un efecte positiu en l’organitzac­ió: ajudarà a evitar els problemes de massificac­ió que hi va haver al Circuit durant el GP d’F-1, quan es va ajuntar una afluència massiva amb xifres inesperade­s (54.000 divendres, 120.000 diumenge) amb una calor desmesurad­a per ser a mitjans de maig. Tot i així, els gestors del Circuit han pres mesures preventive­s: es millorarà l’oferta de transport públic i la senyalitza­ció dels aparcament­s per reduir els col·lapses, “generar menys caos i facilitar l’evacuació”; es permetrà l’entrada de neveres i begudes, “però no de llaunes”; s’hi instal·laran aspersors d’aigua per mitigar la calor i hi haurà més parades de begudes i gelats, segons Santamaria. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain