La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dia de la infància trencada: 243 nens morts en cent dies de guerra

Més de quatre nens són ferits cada dia en la invasió russa d’Ucraïna

- GINA TOSAS

Cada 1 de juny Ucraïna, com molts altres països, incloent-hi Rússia, celebra el dia dels Nens per recordar la necessitat de protegir els menors. Acostuma a ser un dia feliç per als ells, i dimecres molts van tornar a somriure a les festes que es van organitzar en diversos llocs del país. Hi va haver disfresses i bombolles en un hospital infantil de Kíiv i vestits tradiciona­ls a la massacrada ciutat de Butxa. Escenes d’alegria entelades per una terrible realitat: prop de 700 nens han mort o han estat ferits des que va començar la invasió russa, que avui arriba als 100 dies.

Vuit autobusos escolars amb peluixos com a ocupants, en comptes de nens, encarnaven dimecres a Lviv les 243 vides de menors segades des que va esclatar la guerra, el 24 de febrer. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, donava aquesta xifra en el seu discurs d’abans-d’ahir, a què va sumar 446 ferits i 139 desaparegu­ts. En altres paraules, cada dia més de dos nens moren i més de quatre pateixen ferides a Ucraïna, segons informa l’Oficina de l’Alta Comissiona­da de l’ONU per als Drets Humans i Unicef, “la majoria en atacs amb armes explosives en zones poblades”. Però són “només els que sabem”, va advertir el mandatari. Es tem que la xifra és molt més alta, sobretot als territoris ocupats pels russos, on les organitzac­ions internacio­nals no tenen accés.

“Cadascun d’ells és un món destruït per l’exèrcit rus”, es lamentava Zelenski mentre explicava les històries de deu nens que ja no hi són.

Hi ha els que no hi són. I els que sobreviuen. Dos de cada tres són lluny de casa, tres milions dins del país, dos més a l’es

El trauma d’una guerra de 100 dies “és un mal que, si no s’atura, serà permanent”, diu Save the Children

tranger. L’escola, el lloc més preuat per a un nen, s’ha esvaït per als 7,5 milions de menors que vivien al país a començamen­ts d’any, segons Save the Children. Almenys 1.888 col·legis han estat atacats des del febrer. “Tot conflicte és una guerra contra la infància. S’emporten la pitjor part: són els més vulnerable­s, els que menys recursos tenen, i paguen el terror que cometen d’altres”, va lamentar ahir el director de cooperació internacio­nal i acció humanitàri­a d’aquesta organitzac­ió, Vicente Raimundo Núñez-Flores. També va alertar que el trauma d’estar en una guerra durant 100 dies “és un dany que, si no s’atura, serà permanent”. Qui sap què deu haver presenciat la nena que baixava ahir d’un autobús amb un peluix a la mà a Zaporíjia després de ser evacuada a començamen­ts de maig de Mariúpol, destruïda gairebé completame­nt en els més de dos mesos de bombardeig rus. ●

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? Autobús escolar de Lviv amb ossets de peluix en record dels 243 nens morts en la invasió
FRANCISCO SECO / AP Autobús escolar de Lviv amb ossets de peluix en record dels 243 nens morts en la invasió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain