La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo diu que Sánchez empara a Catalunya un “apartheid lingüístic”

El Govern central confia en un acord per complir amb el 25% de castellà

- LUIS B. G RCÍ

La controvèrs­ia sobre l’ús i aprenentat­ge del català i del castellà a les aules segueix un camí que parteix de Catalunya fins a Andalusia, passant per Madrid.

Només unes hores abans d’iniciar-se oficialmen­t la campanya electoral andalusa, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va arremetre durament contra el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per no frenar l’“apartheid lingüístic” que segons el seu parer està practicant el Govern de la Generalita­t a les aules catalanes amb el seu decret llei que rebutja explícitam­ent aplicar els percentatg­es que va fixar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Les paraules de Feijóo ahir a Onda Cero són un pas més en la denúncia que ja llançava els últims dies, assegurant que a Catalunya “no es compleix la llei, no es respecten els drets dels nens a les escoles”,ni el dret dels seus pares, i acusant l’Executiu central de “mirar cap a una altra banda” en lloc de recórrer el decret davant el Tribunal Constituci­onal (TC) per evitar que entri en vigor.

Davant aquesta inacció, Feijóo va dir que es veia en l’obligació de presentar un recurs (davant el TC) “per protegir un dels dos idiomes cooficials a la comunitat catalana”.

Malgrat el vituperi, al Govern central eviten afegir llenya al foc, tot i que trasllueix la incomodita­t que els provoca el decret llei del Govern, de què el PSC s’ha desmarcat perquè considera que és un “desafiamen­t” al TSJC. Per això cada ministre que es pronuncia sobre aquest afer insisteix a demanar que es compleixi la sentència i posa en relleu l’acord entre ERC, Junts, PSC i En Comú Podem, que va permetre una nova llei sobre l’ús i l’ensenyamen­t de les llengües oficials a Catalunya, que serà aprovada la setmana que ve al Parlament.

El Govern espanyol no té la intenció de presentar cap recurs contra la llei que ha d’aprovar-se ni sobre el decret llei del Govern, que té l’aval de la part lila de l’Executiu, els comuns. Deixaran que sigui la dreta qui actuï per aquesta via i confien que els pro

L’Executiu espanyol no té intenció de recórrer contra la nova llei catalana ni el decret del Govern

nunciament­s judicials seran favorables perquè hauran d’anar conformes al paraigua de la Lomloe, la llei d’Educació aprovada el 2020 pel Govern de coalició, en lloc de la Lomce, la llei del PP en què es basen les sentències sobre el 25%.

El Govern central ha mantingut contactes amb la Generalita­t entorn de les dues iniciative­s legislativ­es i confien que hi hagi un acord perquè Catalunya acabi complint amb la sentència sobre el 25% de castellà. De fet, la ministra portaveu Isabel Rodríguez, va assegurar ahir que en lloc de plantejar-se cap recurs, l’Executiu central està fent “un esforç sense precedents, en l’àmbit de les relacions entre les administra­cions públiques, per arribar a acords i no crear conflictes”.

Mentrestan­t, les paraules de Feijóo competeixe­n en campanya amb les de la ultradreta, que reclama un “155 permanent” a Catalunya, i les de Ciutadans quan acusa el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, d’actuar com un “pinxo”.

Les rèpliques més indignades a les acusacions del líder del PP van venir del president Pere Aragonès, i del líder del PSC, Salvador Illa. El primer va qualificar les paraules de Feijóo de “baixesa política i moral inadmissib­le” per “banalitzar el dolor, les morts i la ignomínia que va comportar l’apartheid”. A més, el cap del Govern va lamentar que Feijóo s’expressés d’aquesta manera “per guanyar quatre vots”.

Per la seva banda, Illa va assegurar des de San Fernando (Cadis) que se sentia “decebut” pel llenguatge, l’estil i el plantejame­nt de confrontac­ió” del líder del PP, que també va arremetre contra el PSC per les seves “picades d’ullet a l’incomplime­nt” i “buscar tortuosita­ts legals perquè no es compleixi la llei”.

Enmig d’aquesta lluita amb caire electoral, Cambray va declarar ahir a Catalunya Ràdio que no veu risc d’inhabilita­ció per als directors dels centres per la gestió de la sentència del 25%, ni tan sols per a ell. Ho deia mentre els professors es manifestav­en a les portes de l’emissora el tercer dia de vaga per l’altre problema que esgarrapa l’educació catalana: la precarieta­t laboral. ●

 ?? AVI  MU ARRA / EFE ?? Alberto Núñez Feijóo en una reunió del PP ahir a Madrid
AVI MU ARRA / EFE Alberto Núñez Feijóo en una reunió del PP ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain