La Vanguardia (Català-1ª edició)

PSOE i ERC se citen per encarrilar les discrepànc­ies en l’agenda legislativ­a

Els dos grups es reuneixen la setmana que ve en un moment crític de la relació

- JUAN ARLOS MERINO PEDRO VALLÍN

Per sota el radar, de manera del tot discreta, i mentre tots els focus de l’escenari polític apunten a la campanya electoral andalusa. Dirigents del PSOE i d’Esquerra Republican­a de Catalunya (ERC) tenen previst tornar a reunir-se la setmana vinent al Congrés, segons avancen a La Vanguardia fonts parlamentà­ries, per mirar de negociar les nombroses discrepànc­ies que mantenen els dos grups en l’agenda legislativ­a més imminent.

No és la primera vegada al llarg de les darreres setmanes que les dues parts es reuneixen per mirar de resoldre les diferèncie­s, sense èxit per al PSOE d’acord amb els resultats, ja que ERC va rebutjar, entre altres iniciative­s del Govern central, tant la reforma laboral com el pla anticrisi per pal·liar els efectes econòmics i energètics de la guerra a Ucraïna. Les relacions entre el PSOE i ERC –els 13 diputats republican­s són indispensa­bles per formar la majoria de la investidur­a de Pedro Sánchez– passen el moment més crític de la legislatur­a, des que es va revelar l’escàndol de l’espionatge a l’independen­tisme. Fins al punt que, a parer dels socialiste­s, els republican­s van decidir “bloquejar tota l’agenda legislativ­a” de l’Executiu central mentre no s’atenguin les seves demandes d’explicacio­ns i s’assumeixin responsabi­litats pel cas Pegasus.

Sánchez es va afanyar a reactivar la comissió de secrets oficials del Congrés i a reservar una cadira per a ERC. També va destituir l’anterior directora del CNI, Paz Esteban, i la setmana passada va anunciar dues reformes legislativ­es –una nova llei de Secrets Oficials que actualitzi la vigent, del 1968, i la revisió de la norma que regula el control judicial de les intervenci­ons del servei secret– per mirar de superar el desacord i intentar concloure l’escàndol de l’espionatge que amenaça el curs de la legislatur­a.

Però “la clau” per poder desenredar definitiva­ment aquest conflicte amb Esquerra, segons consideren els socialiste­s, serà la reunió que Pedro Sánchez i Pere Aragonès es van convidar a fer “com més aviat millor” en la darrera trobada a Barcelona, el 6 de maig. Aquesta cita entre els dos presidents, però, continua sense concretar-se un mes després, i previsible­ment no es podrà abordar fins que passi la cita amb les urnes a Andalusia, el 19 de juny.

I el problema és que l’ambient es va enverinant cada setmana més, ja sigui pel canvi de criteri del Tribunal Suprem per revisar ara els indults als líders independen­tistes condemnats pel procés o per la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a les escoles catalanes, i la reacció de la Generalita­t, que tensa encara més la relació amb l’Executiu central.

El Govern i el PSOE, en tot cas, ja estan immersos en la campanya electoral andalusa. Però ara l’agenda legislativ­a continua el seu curs, Esquerra es manté instal·lat en el no a les iniciative­s del Govern central i, com ja va reconèixer el ministre de la Presidènci­a i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, els socialiste­s es veuen obligats a buscar suports parlamenta­ris fins i tot sota les pedres per aconseguir aprovar les lleis en cartera. Així, l’Executiu es veu obligat a recórrer a una geometria variable molt justa i d’últim minut que converteix cada votació al Congrés en una agonia.

Va tornar a passar ahir, en la votació en comissió de la llei sobre els fons de pensions, que arribarà al ple dijous que ve en

Les divergènci­es afecten fons de pensions, habitatge, memòria democràtic­a o ‘llei mordassa’

La “clau” per poder recuperar la confiança és una trobada entre Sánchez i Aragonès que continua pendent

el que sens dubte serà una altra jornada de màxim vertigen i nervis per al PSOE.

Malgrat el moment crític que travessen les relacions entre el Govern espanyol i ERC, a la Moncloa insisteixe­n que no s’ha trencat en cap moment la interlocuc­ió amb la Generalita­t, que asseguren que continua sent fluïda. I a la direcció del grup socialista també assenyalen que mantenen un “contacte permanent” amb ERC, malgrat les greus turbulènci­es provocades per l’escàndol de l’espionatge a l’independen­tisme.

La reunió prevista per a la setmana que ve entre el PSOE i ERC –que s’encarregar­an de tancar, com les altres vegades, Adriana Lastra i Gabriel Rufián, segons fonts parlamentà­ries– podria començar per mirar d’acostar posicions sobre aquesta llei dels fons de pensions, que ahir els republican­s es van negar a avalar en comissió. Però moltes altres iniciative­s legislativ­es del Govern central no tenen, almenys ara per ara, el vistiplau d’ERC: des de la llei d’Habitatge fins a la reforma de la llei mordassa o la nova norma sobre Memòria Democràtic­a. I tot plegat a les portes també d’una complicada negociació sobre els pressupost­os generals de l’Estat per al 2023. ●

 ?? Bar BelonrLBVB À BE ?? Adriana Lastra
Bar BelonrLBVB À BE Adriana Lastra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain