La Vanguardia (Català-1ª edició)

Robles respon a Belarra que ella no està convidada a la cimera de l’OTAN

La reunió de finals de juny a Madrid avinagra les relacions entre el PSOE i UP

- C RMEN DEL RIEGO

La divisió d’opinions al Govern central entorn de la celebració de la cimera de l’OTAN a Madrid a finals d’aquest mes no amaina. Dues ministres socialiste­s van retreure obertament a Podem les crítiques que particular­ment la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i altres membres de la formació lila han llançat contra aquesta cimera.

El malestar, que un dia abans ja havia expressat Pedro Sánchez – que atorga a la reunió atlàntica una gran rellevànci­a–, es va concretar ahir en les rèpliques de la ministra i portaveu del Govern espanyol i la ministra de Defensa.

Isabel Rodríguez va afirmar a Cadis que “cadascú en l’àmbit dels partits pot portar la tàctica o l’estratègia que consideri oportuna”, però “la política, quan passem a formar part de la institució, ha de distingir molt bé el que són els actes de partit, els comunicats, del que són els actes institucio­nals”, va assegurar.

Per la seva part, Margarita Robles va replicar a la secretària general de Podem i companya de Consell de Ministres, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que els ministres d’Unides Podem no seran a la cimera de l’OTAN, perquè no hi han de ser.

“No aniran a la cimera perquè no poden”, va assegurar Robles, que va precisar que en les trobades de l’Aliança només hi participen els presidents de Govern de cada país i els ministres de Defensa i d’Exteriors, raó per la qual no seran a la reunió “perquè no hi han de ser”.

Robles, la posició de la qual respecte a Podem és prou coneguda, també va retreure a les ministres les crítiques d’aquesta formació al contracte per a l’organitzac­ió de la cimera. Va recordar que les ministres d’Unides Podem van ser al Consell de Ministres que va aprovar el contracte i no hi van posar cap objecció, de manera que, planteja la ministra de Defensa, si el van aprovar i ara es queixen, “malament”, però, “si el van aprovar sense saber què aprovaven, pitjor”.

En un acte de presentaci­ó del llibre editat pel Ministeri de Defensa 40 años de participac­ión activa de España en la OTAN, Robles va aprofitar les nombroses preguntes sobre la divisió al si del Govern espanyol respecte a la cimera de l’Aliança per respondre a les declaracio­ns del dia anterior de Belarra.

La titular de Defensa enquadra aquestes declaracio­ns en el terreny de “l’opinió particular que no representa el Govern” central, i va recordar als ministres de Podem que el paper d’Espanya en matèria de Defensa, i d’Exteriors, el marca el president, i tant Sánchez com el Govern espanyol han deixat clar que “Espanya té un compromís clar i inequívoc amb l’OTAN; un compromís que és més antic que alguna d’aquestes formacions, que ni existien”.

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, també censura l’actitud dels seus aliats al Govern central

Robles va afegir que “l’OTAN és una aliança per a la pau, diguin el que diguin alguns”. Per la responsabl­e de Defensa, el balanç dels 40 anys de pertinença d’Espanya a l’OTAN és un balanç “d’orgull, de satisfacci­ó”, i amb l’OTAN Espanya ha demostrat, va dir, que és un país “seriós, responsabl­e i compromès” amb l’Aliança.

Per la ministra, l’OTAN “avui és més necessària que mai, perquè és una Aliança militar, però que defensa la pau global”, i per això, va subratllar: “I cal dir-ho clar i sense complexos, és una aliança que defensa la nostra llibertat i la nostra seguretat, els nostres valors”.

Com a exemple, va posar el cas de Suècia i Finlàndia, l’ingrés dels quals a l’OTAN es veurà a la cimera de Madrid. Uns països, va dir als seus col·legues d’Unides Podem, “de què ningú no dubtarà que són democràcie­s”, com tampoc no es pot dubtar que treballen “pel mantenimen­t de la pau”. ●

 ?? AN	DINÉ  DIID   A ?? La ministra de Defensa a la presentaci­ó d’un llibre sobre l’OTAN
AN DINÉ DIID A La ministra de Defensa a la presentaci­ó d’un llibre sobre l’OTAN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain