La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fracàs escolar, fracàs col·lectiu

- Col·lectiu Treva i Pau

En un temps en què la supervivèn­cia i la prosperita­t d’una societat depenen com mai del seu talent i creativita­t, Espanya està en un moment crític. Els seus joves més educats emigren a societats més dinàmiques a la recerca de reconeixem­ent social i econòmic (només els científics i els investigad­ors sumen uns 20.000); la població autòctona decau i envelleix, cosa que minva la creativita­t (des de l’any 2000 fins avui el nombre de joves de 15 a 29 anys ha passat de 9,3 a 7,3 milions); desenes de milers de llocs de treball queden vacants per falta de candidats competents, fins i tot amb més de tres milions d’aturats (falten 18.000 instal·ladors de panells solars, segons l’associació d’instal·ladors, per exemple), i, a sobre, els índexs de fracàs i abandoname­nt escolar són dels més alts d’Europa, especialme­nt a Catalunya. Un de cada cinc alumnes de primària i secundària forma part del grup dels de baix rendiment, abandoname­nt prematur o fracàs escolar. Un de cada cinc!

Contra el que molts pensen i contra molts prejudicis col·lectius, el fracàs escolar no és únicament conseqüènc­ia de la inestabili­tat familiar, del baix nivell d’ingressos o d’un entorn poc propici al benestar psíquic i físic. Molts nens que pateixen aquestes circumstàn­cies i limitacion­s no fracassen. Candidats qualificat­s al fracàs són els que pateixen dificultat­s al principi de l’escolaritz­ació i resulten víctimes d’una acumulació de desqualifi­cacions i acusacions de mandra, desatenció, esverament, desgana, falta de voluntat o d’intel·ligència que els agreugen la insatisfac­ció i el desajust personal, escolar i social.

L’eminent psiquiatre Miquel Casas, després d’estudiar 12.000 alumnes d’escoles públiques i concertade­s els últims deu anys, ha conclòs que ni més ni menys que el 20% de la població infantil de tots els estrats socials pateix alguna variant dels anomenats trastorns del neurodesen­volupament. Es denominen així disfuncion­s d’origen psicobiolò­gic que dificulten o impedeixen l’aprenentat­ge. Algunes són reversible­s, com els dèficits d’atenció i hiperactiv­itat, les dislèxies, les discalcúli­es (trastorns que dificulten el càlcul) i els trastorns de comunicaci­ó. Els trastorns difícilmen­t reversible­s i molt menys freqüents són l’autisme sever i la discapacit­at intel·lectual. És difícil exagerar la importànci­a d’aquesta troballa: revela que en l’origen de les dificultat­s d’aprenentat­ge hi pot haver una causa identifica­ble, tractable i reversible si es procedeix a temps, és a dir, abans de la majoria d’edat. És una notícia excel·lent... a condició que es faci bon ús d’aquesta possibilit­at. Altrament, si no es tracten i persisteix­en, aquestes disfuncion­s poden tenir com a conseqüènc­ies no només el fracàs escolar, sinó també dificultat­s greus de socialitza­ció que impliquen una vida inestable, ansiosa, possibleme­nt conflictiv­a i propensa a les addiccions.

El sistema educatiu ha de posar més èmfasi en l’ajuda als escolars amb dificultat­s cognitives. Identifica­r-les i tractar-les (si és possible, mitjançant una bona educació preescolar) és una inversió rendibilís­sima i una política social efectiva i benefactor­a. Els països amb índexs molt menors de fracàs escolar ho fan així. Els espanyols, que tan poc impuls reproducti­u mostrem, no podem permetre’ns un 15 % de la població infeliç, marginada i improducti­va per falta d’una atenció adequada i de teràpies oportunes en la infantesa. A tots ens hi va molt. ●

El sistema educatiu ha de posar més èmfasi en l’ajuda als escolars amb dificultat­s cognitives

TREVA I PAU, format per Jordi Alberich, Eugeni Bregolat, Josep Maria Bricall, Joaquim Coello, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Carlos Losada, Josep Lluís Oller, Alfredo Pastor, Xavier Pomés i Víctor Pou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain