La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer Huelva, després ideologies

- Fèlix Riera

Si mirem els noms de les candidatur­es que es presentara­n a les eleccions andaluses el pròxim 19 de juny, observem que les ofertes polítiques que defensen una sola causa són superiors a les ofertes ideològiqu­es que en defensen moltes. Trobem propostes polítiques com el Partit Autònoms, Jaén Mereix Més, Junts per Granada, el partit del GranadExit, Per Huelva, Partit de Jubilats pel Futur, Dignitat i Democràcia o la coalició Retallades Zero. El Partit Autònoms pretén combatre la difícil situació en què es troben milers d’autònoms, consideran­t que el 40% no arriba al salari mínim interprofe­ssional i veient que han pujat les quotes. El partit Per Huelva neix “sense més ideologia que la defensa a ultrança de Huelva i l’arribada d’inversions per a la província: Primer Huelva, després ideologies”. Junts per Granada reivindica la lluita “per evitar la desaparici­ó conceptual de Granada que aquells poders exògens pretenen”. Aquestes ofertes electorals, que fa uns anys es veurien com a oportunist­es, ara comencen a ser considerad­es pels ciutadans opcions tan serioses i respectabl­es com el PSOE o el PP.

Cal preguntar-se per què ofertes polítiques pobres des del punt de vista ideològic comencen a tenir opcions reals per obtenir representa­ció parlamentà­ria. Estem assistint a la presa de consciènci­a de molts ciutadans que els seus interessos i problemes particular­s són més urgents que els que pugui tenir la seva comunitat, Espanya o Europa. Es podria argumentar que per als ciutadans cal tornar a una gestió del món des de la dimensió d’una pedania i no des dels grans centres urbans o els estats.

De mica en mica, els partits nacionals, com el PP i el PSOE, són erosionats per propostes polítiques que no busquen reformar Espanya sinó que persegueix­en ser escoltats. Són forces polítiques formades per ciutadans corrents que exigeixen enfrontar-se a la realitat primer, per sobre de les ideologies, i que prioritzen les necessitat­s particular­s del seu barri, vall, serra o graner per davant dels grans arguments destinats a canviar el món. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain