La Vanguardia (Català-1ª edició)

El renaixemen­t de Nova York

- Lluís Bassat

Feia més de dos anys que no venia a Nova York. I he trobat una ciutat que està renaixent, després d’haver patit, com poques, els devastador­s efectes del coronaviru­s: moltes persones van abandonar la ciutat i es van traslladar a llocs on poder tenir un jardí, moltíssime­s botigues van tancar i el turisme, una de les principals fonts d’ingressos, va deixar de visitar la ciutat. Però està renaixent.

El turisme ha tornat, i s’estan obrint botigues noves, com l’espectacul­ar de Mango a la Cinquena Avinguda. Als restaurant­s cal demanar hora. Ahir al vespre volíem sopar al restaurant italià La Pecora Bianca, que és en un edifici del famós arquitecte David Chipperfie­ld i vam haver d’anar-hi a dos quarts de cinc de la tarda. Encara sort que havíem dinat molt lleuger a les dotze. Quan en vam sortir a dos quarts de sis ja era ple de gom a gom.

He tornat a veure vells amics de l’agència de publicitat Ogilvy, amb la qual vaig estar feliçment associat

Posem-nos les piles i ajudem a fer possible el renaixemen­t de Barcelona

durant molts anys. La majoria continuen vivint a Manhattan. Els vaig preguntar si els molestava el gran nombre de turistes que la ciutat torna a tenir i em van contestar que al contrari. Que gràcies al turisme Nova York té la vitalitat que té, les botigues, els teatres i els museus que té.

Això em va fer pensar en Barcelona, que només renaixerà si aconseguim que el turisme de qualitat torni a posar-nos entre les seves preferènci­es. Però per a això hem de tornar a ser una ciutat oberta als visitants, amb horaris adequats. Sort que ara es podrà anar a comprar els diumenges. Però sobretot, els nostres polítics han de tornar a tenir l’actitud adient, especialme­nt amb el turisme de la resta d’Espanya, el més fàcil de motivar perquè vingui a veure’ns. Per això, estaria bé revisar la retolació d’alguns llocs, com els museus, on massa vegades està retolat només en català. No fa gaire vaig coincidir en un museu amb uns visitants de Saragossa que es queixaven que no estava retolat en castellà, ni hi havia un petit fullet en el seu idioma, per ajudar-los a entendre l’exposició. Això, sens dubte, ens posa una mala nota entre el turisme més proper.

Posem-nos les piles i ajudem, entre tots, a fer possible el renaixemen­t de Barcelona. Que ens fa bona falta. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain