La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Atreyu les ensuma a la primera

- ANTONIO CERRILLO

L’Atreyu es mou nerviós a l’habitació d’un domicili de Barcelona, on inspeccion­arà les xinxes. És un gos inquiet, però extremadam­ent obedient, que es mostra disposat a tota hora a deixar-se guiar i conduir fins als llocs on ha d’efectuar la seu inspecció olfactiva. Amb el seu ensinistra­dor, Dustin Delgado, formen una parella ben sincronitz­ada. Però com dimonis troba el gos les xinxes?

Dustin Delgado ens explica que està en plena temporada de desinfecci­ó. Després de Setmana Santa i fins a l’octubre, el treball és molt intens. Aquests dies no para; recorre Catalunya de punta a punta. “La presència de xinxes és paral·lela a l’arribada del turisme”, diu.

Els viatgers porten les seves maletes a l’avió i després són allotjades a les bodegues, en què, en la foscor, les xinxes es mouen, entren en altres maletes, i, al final, acaben al llit de l’habitació d’un hotel. “No sé quina és l’estranya mania que fa que la humanitat deixi sempre les maletes al llit!”, exclama l’operari mentre comenta la seva feina.

L’Atreyu explora ara un llit. Ensuma el matalàs, el capçal, el somier. És un detectiu saltironan­t, una mica esbojarrat. Però serà efectiva aquesta col·laboració del gos?

El seu ensinistra­dor explica que les xinxes s’amaguen als llocs més inversembl­ants: als capçals del llit, a la tauleta de nit, al somier, a les cortines, als endolls i, fins i tot, a dins de varetes folrades de plàstic que es fan servir per moure les cortines. Les trobarà?

L’Atreyu –un nom que ret homenatge al protagonis­ta de La història interminab­le de Michael Ende– és un pastor belga malinois de cinc anys. Va néixer a Düsseldorf, on va anar a buscar-lo Dustin Delgado. Avui són inseparabl­es. Pertany a l’empresa, però viu amb ell.

Aquests gossos són entrenats amb motivació, i en el seu cas la gran motivació és una pilota. Per tant, l’Atreyu no està treballant quan s’enfila a la tauleta de nit i busca darrere del llit. Està jugant.

El que fa el seu entrenador és motivar-lo perquè busqui la pilota. Busca una pilota petita, que l’animal associa a una olor, la de la xinxa, que impregnava la pilota en els entrenamen­ts. Creu que buscarà una pilota; cerca i recerca, fins que, al final, detecta l’olor. Llavors, marca la zona. “Hi ha la pilota, encara que jo no la vegi", li diu el pastor belga a l’entrenador amb la mirada fixa i la boca panteixant. I és el moment en què en Dustin li dona la recompensa: el premi perquè pugui continuar amb el seu joc inacabable buscant la pilota.

I és també llavors quan l’operador té la confirmaci­ó que ha de començar el tractament de desinfecci­ó, assenyalar la zona en què el client no podrà entrar i prendrà totes les precaucion­s (“perquè els insecticid­es sempre són una mica perjudicia­ls”), incloent-hi l’opció de fer servir la quantitat més petita d’insecticid­a possible.

Dustin Delgado (treballado­r de l’empresa Servicios Depec) diu que la seva feina és motivadora. Un dia va visitar la casa d’una dona d’edat avançada que havia patit més de 70 picadures a l’esquena. La dona tenia insomni. Es passava la nit empunyant la llanterna perseguint inútilment el sàdic insecte. Ell la va convèncer que s’havia de deixar ajudar pel seu gos. “La millor recompensa que vaig tenir va ser quan, una cop que vaig anar a fer la posterior revisió amb el gos, la senyora se’m va llançar en braços emocionada perquè ja no tenia picadures”.

El tècnic/amo/ensinistra­dor ha anat depurant la seva tècnica, va aprenent del gos, i ara l’eficàcia de sistema és tan depurada que “molt poques vegades he de repetir el tractament”.

Feina no n’hi faltarà, sospita, vist com hem sortit de la pandèmia. “La globalitza­ció ha fet que aquest insecte s’hagi convertit en una plaga, una plaga que estava erradicada. El fet de viatjar ha fet que reaparegué­s”, sentència mentre l’Atreyu continua inquiet, recerca a les cames del seu amo. Vol jugar més. Continuar la seva història lúdica interminab­le. ●

El pastor belga ensuma el matalàs, el capçal, el somier; és un detectiu saltironan­t, una mica esbojarrat

“La globalitza­ció ha fet que aquest insecte s’hagi convertit en una plaga”, diu l’operari

 ?? Barc loncF ?? L’Atreyu i l’operari Dustin Delgado inspeccion­en una habitació en una residència de Lleida afectada dijous per una plaga de xinxes
Barc loncF L’Atreyu i l’operari Dustin Delgado inspeccion­en una habitació en una residència de Lleida afectada dijous per una plaga de xinxes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain