La Vanguardia (Català-1ª edició)

A una tercera part dels joves els han diagnostic­at alguna vegada un trastorn mental

- MÀRIUS SIN

A un 37,5% dels joves espanyols els han diagnostic­at alguna vegada un trastorn mental, segons el Baròmetre juvenil 2021. Salut i benestar, elaborat per la Fundació FAD Juventud. Els resultats, obtinguts a partir d’enquestes a 1.500 joves espanyols entre 15 i 29 anys, també destaquen que un gran percentatg­e tenen depressió o ansietat.

En aquesta mateixa línia, vuit de cada deu joves asseguren que han experiment­at símptomes de malestar emocional l’últim any. Entre els més freqüents hi ha la sensació de tristesa, poc interès a fer coses i problemes de concentrac­ió. Una dada alarmant és que un de cada tres joves afirma haver experiment­at alguna vegada idees suïcides, mentre que un 8,9% assegura que en té freqüentme­nt.

L’informe també ha detectat un increment en el percentatg­e de joves que porten a terme pràctiques de risc. Respecte al 2019, ha augmentat el percentatg­e que tenen relacions sexuals sense protecció, així com els que parti

Un informe de la FAD detecta un augment de les persones de 15 a 29 anys que adopten conductes de risc

cipen en baralles i els que condueixen després d’haver consumit alcohol o drogues. Al seu torn, hi ha més predisposi­ció a assumir certs riscos per gaudir dels seus possibles avantatges. Un 26,3% creuen que val la pena emborratxa­r-se sense perdre el coneixemen­t (respecte al 14,6% del 2019), un 16,5% ho pensen de fumar porros (12,6% el 2019) i un 12,1% ho consideren de conduir a molta velocitat (8,4% fa dos anys).

Finalment, la precarieta­t laboral, l’atur i els salaris continuen sent les principals preocupaci­ons entre els joves. També es mostren molt pessimiste­s amb el futur i només un 20% consideren que aquests problemes milloraran. De fet, un de cada tres creu que empitjorar­à i la resta considera que continuarà igual. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain