La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mataró suma 288 ocupacions il·legals d’habitatge en cinc mesos

La capital del Maresme exigirà a les entitats bancàries que cedeixin els habitatges buits als municipis

- FEDE CEDÓ

El cas de Mataró és un dels exemples que es van tractar en el I Congrés sobre l’Ocupació Il·legal que es va celebrar a Màlaga al maig i que va aplegar els principals juristes experts en aquesta mena de delictes. Catalunya lidera el 50% de les ocupacions il·legals a Espanya, i la capital del Maresme és el paradigma d’aquestes pràctiques delictives. En només cinc mesos, a la capital del Maresme s’han detectat 288 violacions de domicili consumades i 73 intents, que l’actuació dels cossos policials va poder avortar.

Les reclamacio­ns unànimes de l’Ajuntament de Mataró, compartide­s per altres ciutats, fins ara han estat ignorades per les administra­cions competents. El Consistori ja ha advertit que les forces de seguretat calculen que durant el 2022 a Mataró les ocupacions il·legals augmentara­n un 47% respecte a l’any anterior. D’aquesta manera, si a finals de l’any 2021 la mitjana d’ocupacions delictives era de mig centenar cada 30 dies, aquest any estimen que s’arribarà a xifres pròximes als 900 habitatges a l’any assaltats il·legalment.

Fonts policials apunten a dos barris que concentren clarament el problema a la ciutat, com són Cerdanyola i Rocafonda, l’estructura social dels quals és molt problemàti­ca i les actuacions policials cada cop estan més dificultad­es per l’agressivit­at d’alguns col·lectius que actuen com màfies.

Internamen­t els policies de Mataró reconeixen que el marge de resposta davant una ocupació no és l’adequat. La mitjana és de deu minuts, un termini racional, però en aquest temps els assaltants han tingut temps de canviar el pany i entrar a la casa, cosa que invalida l’acció policial. Per això reclamen que s’impulsin mesures legals que permetin als cossos de seguretat actuar amb més contundènc­ia davant aquesta mena de delictes.

L’Ajuntament de Mataró ho tornarà intentar, especialme­nt reclamat pel greu increment d’activitats delictives que envolten l’ocupació il·legal als immobles usurpats i que expliciten en la declaració i moció adoptada per l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolit­à de Barcelona.

Una de les reclamacio­ns que han incorporat a les diferents

Els cossos de seguretat calculen que les violacions de domicili podrien créixer un 47% aquest any

mocions i peticions oficials és la de forçar la reacció dels grans tenidors de pisos buits. En aquest cas l’Ajuntament de Mataró exigirà a entitats bancàries, fons immobiliar­is i grans propietari­s que cedeixin els pisos que no hagin llogat o venut als ajuntament­s o a entitats socials .

L’administra­ció local també reitera la seva demanda davant el Departamen­t d’Interior de la Generalita­t per elaborar un pla especial de seguretat contra les màfies –grups i organitzac­ions criminals– que trafiquen amb les persones i les usurpacion­s d’immobles.

Paral·lelament també reclamen al Consell General del Poder Judicial de crear jutjats específics a les demarcacio­ns en què s’acumulin més casos i crear la figura del fiscal especialit­zat, cosa que permetria a la policia agilitar els desallotja­ments. ●

 ?? Lono RonA ?? Els veïns d’aquests habitatges socials del Pla d’en Boet a Mataró conviuen amb ocupes i traficants
Lono RonA Els veïns d’aquests habitatges socials del Pla d’en Boet a Mataró conviuen amb ocupes i traficants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain