La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajuntament i Generalita­t acorden frenar els bicitaxis

El Consistori barceloní ultima un decret d’emergència per restringir aquesta activitat a l’estiu

- LUIS BENVENUTY

El govern de l’alcaldessa Ada Colau està disposat a erradicar el negoci dels bicitaxis aquest mateix estiu. I per això disposarà de tota la complicita­t del Govern. De tots els acords subscrits ahir a la comissió mixta de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t de Catalunya, és un dels més sòlids. Sense fissures, sense peròs, sense punts suspensius... Perquè la proposta de l’alcaldessa Colau de limitar els creuers que atraquen al port de la ciutat tindrà, sens dubte, un recorregut molt més difícil. No serà tan senzill.

Són en veritat dues qüestions de màxim interès ciutadà. La tornada a la normalitat i el retorn dels visitants estan posant altra vegada de manifest els inconvenie­nts de la massificac­ió turística. Tot apunta que aquest estiu Barcelona marcarà uns quants rècords històrics. En aquests moments, molts veïns de Ciutat Vella no es veuen amb ànims de tornar al passat... Les queixes entorn de la descontrol­ada proliferac­ió de bicitaxis circulant per on Déu els dona a entendre són cada dia més freqüents. Per això l’Ajuntament demana a la Generalita­t que prohibeixi aquesta activitat econòmica ja que ostenta les competènci­es en matèria de transport de viatgers. La reunió

Les dues institucio­ns també abordaran la regulació dels creuers que atraquen al port

d’ahir va donar llum verda a la constituci­ó d’una comissió destinada a vetar el negoci dels bicitaxis, treballant per això en tres àmbits: seguretat, transport i mobilitat.

El primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, va detallar sobre això que, mentrestan­t, a fi que la ciutadania no hagi d’esperar gaire temps per veure als carrers els resultats d’aquesta determinac­ió institucio­nal, l’Ajuntament està ultimant un decret per restringir aquest negoci principalm­ent submergit i clandestí aquest mateix estiu. A més, la Guàrdia Urbana prepara un nou pla de xoc, mirarà de frenar uns excessos que ja són quotidians. “Es tracta d’una activitat que no aporta res a la ciutat; al contrari, de manera que no la volem”, va afegir el primer tinent d’alcalde.

Allò de la limitació dels creuers que atraquen a la ciutat són figues d’un altre paner. Potser no és tan senzill. Laura Vilagrà, la consellera de la Presidènci­a, va anunciar que la Generalita­t està ultimant un impost destinat a pal·liar els problemes mediambien­tals que comporta aquesta mena de turisme. La consellera, tot i això, no va voler considerar si el nombre de creueriste­s que passen per la ciutat és avui dia exagerat, si potser convindria reduir-lo. Fins i tot el nom de la taula de treball sobre aquest tema tot just constituïd­a per l’Ajuntament i la Generalita­t amaga matisos. En principi aquesta taula “es dedicarà a l’estudi sobre la regulació de creuers i el seu impacte turístic i ambiental”. I el seu objectiu, ja declarat en negre sobre blanc, serà “establir les millors solucions per reduir l’impacte ambiental i la massificac­ió turística dels creuers”. Ajuntament i Generalita­t convidaran l’Autoritat Portuària i l’Estat a participar en aquesta taula de treball.

De tota manera, l’alcaldessa no va voler esguerrar la festa i es va mostrar satisfeta d’aquest punt de partida. Ada Colau va subratllar que bona part dels creueriste­s que passen per la ciutat a penes desembarqu­en durant quatre hores, que la seva despesa a Barcelona és més aviat escassa, que en realitat no fan altra cosa que saturar l’espai públic i crear problemes de mobilitat, principalm­ent al centre. A més, Colau entén que els esforços d’aquesta taula de treball tindran conseqüènc­ies rellevants d’aquí pocs mesos. Segons el parer de l’alcaldessa, les coses estan molt clares. Els estudis sobre els creueriste­s que passen per la ciutat són sensats i recents. Les decisions no poden fer-se esperar.

En realitat, els retrets més durs de l’alcaldessa a la Generalita­t són ben coneguts i a sobre són molt antics, els relatius a l’habitatge. Colau va assegurar una vegada més que l’Ajuntament de Barcelona és, de bon tros, l’administra­ció que més treballa per solucionar els problemes d’accés a l’habitatge, i va lamentar d’una manera molt sentida els resultats de les polítiques de la Generalita­t en aquesta matèria. L’alcaldessa Colau confia a reunir-se ben aviat amb el president Aragonès per tractar aquesta qüestió. ●

L’alcaldessa Colau acusa el Govern de no actuar amb determinac­ió en matèria d’habitatge

 ?? Barc ESPINOSA ?? L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, d’esquena, a la reunió
Barc ESPINOSA L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, d’esquena, a la reunió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain