La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una nova regulació amenaça el ‘delivery’ dels restaurant­s de sempre

Centenars de locals no podran adaptar-se a les condicions que ultima l’Ajuntament de Barcelona

- LUIS BENVENUTY

Hem de muntar una zona d’espera i descans per als repartidor­s?, dins del restaurant?, aquí?, es pregunta incrèdul Àlex López, del grup Xàtiva, una empresa familiar amb tres restaurant­s especialit­zats en arrossos a la ciutat, als barris de Sant Antoni, les Corts i Gràcia.

El govern de l’alcaldessa Ada Colau està ultimant una nova normativa per regular el lliurament de menjar a domicili, una sèrie de condicions destinada a posar una mica d’ordre en el funcioname­nt quotidià de les dark kitchens, els supermerca­ts fantasma i també la resta de negocis que recorren al delivery de manera quotidiana.

“De debò, una zona d’espera i descans per als repartidor­s i les seves bicicletes?, aquí dins, al restaurant? –continua aquest restaurado­r, el dels arrossos–. Això no és viable, almenys a Barcelona, on els locals comercials són petits i cars. Traiem taules perquè els repartidor­s esperin...? Si l’Ajuntament imposa les condicions que té previstes, haurem de renunciar al lliurament a domicili, nosaltres i molts més, especialme­nt els restaurant­s de sempre”.

La veritat és que la pandèmia va multiplica­r el costum d’encarregar menjar a domicili. Qui no s’ha sobresalta­t alguna vegada avançat de sobte per un repartidor pedalant a tota velocitat? Qui no ha grunyit algun cop davant la xerrameca d’uns quants riders arremolina­ts sota la finestra de casa, esperant les seves correspone­nts comandes? I quan ocupen tota la vorera? De vegades passa...

El problema, lamenten al Gremi de Restauraci­ó de Barcelona, és que l’Ajuntament està posant al mateix sac les dark kitchens, els supermerca­ts fantasma i tota la restauraci­ó. “De vegades hi ha aglomeraci­ons de repartidor­s entorn d’uns quants establimen­ts de menjar ràpid –reconeixen les fonts del gremi–, però són fets puntuals. El repartimen­t a domicili dels restaurant­s no altera la mobilitat dels seus voltants, almenys no com les dark kitchens i els supermerca­ts fantasma. L’Ajuntament hauria de preparar una actuació molt més quirúrgica, analitzar cas per cas, i actuar on de debò hi ha molèsties. Altrament, la gran part dels restaurant­s de tota la vida hauran de renunciar al lliurament a domicili, malauradam­ent. Els especialit­zats en el delivery no tindran tants problemes per trobar un espai per als repartidor­s”.

“I és una pena –intervé López, el restaurado­r del primer paràgraf–, perquè la pandèmia ha canviat molts costums ciutadans. Abans les paelles a domicili eren testimonia­ls, però el delivery ja no se circumscri­u a les pizzes i a les hamburgues­es. A la gent li agrada que de tant en tant li portin el menjar a casa, molt més sovint que abans. Nosaltres vivim de servir els nostres clients als nostres restaurant­s. És la nostra activitat principal. No ens compensa sacrificar taules. El repartimen­t a domicili no és un gran pilar del nostre negoci, podem sobreviure sense el delivery. Però sí que és una ajuda molt important, el lliurament a domicili, un bon complement, sobretot després de tant temps de tancaments i restriccio­ns. Tot i que els restaurant­s tornin a estar plens, encara queden molts deutes per atendre”.

La nova regulació municipal, aprovada ja de manera inicial, preveu que tots els restaurant­s de més de 150 m2, tant els de nova obertura com els que ja estan en funcioname­nt, han de disposar d’una zona d’espera i descans per als repartidor­s i bicicletes de 5 m2 per cada 100 de local. I els de menys de 150 m2 ubicats als carrers de la superilla Barcelona, i també els dels carrers amb prioritat per a veïns o prioritat invertida, hauran de disposar d’una sala d’aquestes caracterís­tiques de 3 m2 per cada 100 de local. En cas que el restaurado­r no pugui habilitar aquest espai dins del local, n’haurà de tenir un altre de dimensions semblants en un altre immoble situat en un radi que no superi els 50 metres.

El Gremi de Restauraci­ó ja ha presentat les seves al·legacions, i també ha començat una ronda de contactes amb tots els grups municipals, amb l’objectiu de flexibilit­zar la nova norma. “La normativa municipal hauria de protegir i promoure la competitiv­itat, i no al revés –afirmen les fonts del gremi–. L’Autoritat Catalana de la Competènci­a (ACCO), tal com

Els restaurado­rs demanen una actuació quirúrgica, que el Consistori actuï on hi ha problemes

va assenyalar en un recent informe, també entén que l’Ajuntament de Barcelona hauria de procurar una actuació més quirúrgica, centrada en els establimen­ts que generen problemes, i no posar unes condicions que la majoria no podran assumir”. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Diversos repartidor­s esperant les comandes als voltants de la Sagrada Família
XAVIER CERVERA Diversos repartidor­s esperant les comandes als voltants de la Sagrada Família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain