La Vanguardia (Català-1ª edició)

El parc del Montseny prepara un nou pla de protecció per posar-se al dia

- ROSA M. BOSCH

Després de l’aprovació, ja fa un any per la Generalita­t, del decret 127/2021, del parc natural del Montseny, els gestors d’aquest espai han d’emprendre la redacció d’un pla de protecció que aglutini les noves regulacion­s, tant urbanístiq­ues com ambientals, que han sorgit les últimes dècades. Ahir el director del parc, Xavier Navalón, va destacar que la prioritat és “disposar d’un instrument normatiu que ens permeti ser més àgils en el dia a dia del Montseny i que substituei­xi el pla especial del 1977 pel qual encara ens regim”.

Cal recordar que la Diputació de Barcelona i la de Girona van promoure un pla especial urbanístic de protecció del massís, que va ser aprovat el 1977, per a l’àmbit barceloní, i el 1978, per al gironí. L’àrea blindada actualment és de 30.922 hectàrees repartides en 18 municipis.

“Encara estem sota el paraigua del document del 1977, que s’ha quedat desfasat; per això hem de fer una nova planificac­ió que serveixi per facilitar la gestió i a què s’hauran d’adaptar els plans d’ordenació urbanístic­a dels ajuntament­s”, indica Navalón.

La massificac­ió de les zones del Montseny més sol·licitades els dies punta, molt especialme­nt a la tardor, amb la temporada de bolets i castanyes i el canvi de colors dels arbres, amenaça el medi ambient i provoca molèsties als propietari­s de masies. No són pocs els visitants que aparquen on els plau i bloquegen els accessos a finques, que deixen un rastre d’escombrari­es i que es resisteixe­n a portar els gossos lligats. Els ramaders lamenten any rere any la mort d’ovelles i cabres que s’estimben espantades quan es veuen acorralade­s pels gossos. Navalón subratlla que amb el futur pla, per al qual no hi ha data de finalitzac­ió, s’establiran mesures encaminade­s a obligar els visitants a portar les mascotes amb corretges; altrament, s’enfrontara­n a sancions. “Tindrem més eines que ara per controlar aquests i altres comportame­nts i, si és necessari, aplicar multes, encara que preferim fer pedagogia”, afegeix.

D’altra banda, el desplegame­nt d’aquest decret obre les portes que el parc incorpori als seus òrgans de govern representa­nts d’associacio­ns de propietari­s, d’empresaris, de veïns, culturals i ambientals.

Navalón va detallar que el parc natural va rebre el 2021 un total de 574.761 visitants, una xifra molt allunyada de les estimacion­s que s’havien fet anteriorme­nt i que fixaven en un milió el nombre de persones que accedien anualment a l’espai protegit. El motiu d’aquesta diferència, indiquen, és que s’ha modificat la metodologi­a de recompte. ●

La nova metodologi­a de recompte redueix a 574.761 persones els visitants a l’espai natural el 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain