La Vanguardia (Català-1ª edició)

Depp es venja del #MeToo

Activistes masculins celebren la responsabi­litat de Heard per difamació

- Nova York

La resolució del cas Johnny Depp contra Amber Heard, i viceversa –al seu dia marit i muller i avui enemics en plena batalla–, s’interpreta, sobretot a les xarxes socials, com la venjança de l’home alfa al moviment #MeToo d’alliberame­nt de les dones maltractad­es.

Hi ha exemples evidents de la profunda tendència misògina que ha despertat el judici per la guerra de Hollywood.

El jurat de Virgínia va assenyalar dimecres que tant Heard, de 36 anys, com Depp, de 58, eren responsabl­es d’haver-se difamat mútuament a la premsa. Però el veredicte dona una victòria rotunda a Depp. No només per la suma de la indemnitza­ció per a ell (15 milions, malgrat que hi ha el sostre de 10,35), i només dos per a Heard, sinó pel sever pronunciam­ent en contra d’ella i el libel que va publicar el 2018 a The Washington Post, en què amb “malícia” va acusar el seu exmarit de violència domèstica i agressions.

Quan es va fer pública la decisió d’un cas que va desencaden­ar el debat nacional sobre els abusos sexuals, el maltractam­ent a la llar, l’odi a la dona i el preu de la fama, el comitè judicial dels republican­s a la Cambra Baixa del Congrés va donar suport a l’actor, al “mascle” ofès per l’acusació infundada de ser un abusador. Al seu compte de Twitter van difondre una triomfant fotografia del capità Jack Sparrow, personatge de la franquícia cinematogr­àfica Piratas del Caribe, que va convertir Depp en un heroi popular.

El discurs en línia, centrat en l’armada de l’etiqueta #JusticeFor­JohnnyDepp (més de 4.500 milions de visionamen­ts a TikTok en dues setmanes) i en la propaganda del conservado­r The Daily Wire, va atreure de manera especial activistes masculins i figures de la ultradreta mediàtica a la recerca de venjança. La venjança per anys de sentir-se a la picota, des que les do

nes es van despertar i van perdre la por de denunciar.

Des del cas de Lorena Bobbitt, acusada de tallar la masculinit­at del seu marit, cosa que va suposar que es venguessin salsitxes i altres aperitius en forma de penis fora de l’edifici judicial, cap altre tema que implicava violència domèstica havia estat tractat com un esport per als espectador­s.

La vista oral Depp-Heard es recordarà com el primer esdevenime­nt judicial que es fa viral en l’època de TikTok. Els mems i els vídeos, molt a favor de Depp, van impulsar l’interès en aquest judici de celebritat­s.

“Heard, tant si tries creure-tela com si no, ha suportat el que és essencialm­ent un gran i antiquat escarni públic, amb la diferència que els mems han substituït les pedres”, va destacar Jessica Bennett a The New York Times.

Depp, com va subratllar al seu comunicat després de la resolució d’aquesta causa civil, espera que això serveixi per restaurar el seu bon nom. Tot i això, analistes legals i d’espectacle­s van afirmar que la reputació dels dos actors ha patit perjudicis pels lletjos detalls d’un matrimoni (menys de 24 mesos) que van emergir durant les sis setmanes de judici, seguit per televisió o internet. Ho van definir com “un clàssic assassinat suïcidi” en termes de danys per a les dues carreres.

“Estic molt més decebuda pel que aquest veredicte significa per a altres dones”, va matisar Heard. “És un contratemp­s. Això és endarrerir el rellotge a un temps en què la dona que parlava públicamen­t era humiliada. És un retrocés en la idea que la violència a les dones s’ha de prendre seriosamen­t”, va assenyalar en el seu comunicat.

Sembla clar que les víctimes de violència domèstica van veure aquesta confrontac­ió amb horror. Al seu torn, “la reacció contra el #MeToo ha estat en marxa durant molt temps, però això s’observa com un punt d’inflexió”, subratlla Moira Donegan a The Guardian. Heard oblida que moltes col·legues (Jennifer Aniston, Florence Pugh, Bella Hadid, Taika Waititi o Emma Roberts) van fer m’agrada a Depp després del veredicte. ●

Malgrat que víctimes de violència domèstica veuen el cas amb horror, moltes dones donen suport a Depp

 ?? EVELYN HOCKS EIN / EFE ?? Les dues
cares. Heard, que va anar a la lectura del veredicte a Fairfax, no va dissimular la frustració, mentre que Johnny Depp va tocar la guitarra el cap de setmana a Londres
EVELYN HOCKS EIN / EFE Les dues cares. Heard, que va anar a la lectura del veredicte a Fairfax, no va dissimular la frustració, mentre que Johnny Depp va tocar la guitarra el cap de setmana a Londres
 ?? DPA / EP ??
DPA / EP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain