La Vanguardia (Català-1ª edició)

“On hi ha nens, hi ha abusos”, lamenta la fundació que ajudarà la UE Sants

Els atemptats a la llibertat sexual afecten un 20% dels més joves de 17 anys

- DOMINGO MARCHENA

La Fundació Vicki Bernadet, que lluita des del 1997 contra els abusos sexuals infantils, fa un paral·lelisme entre la detenció d’un entrenador de futbol de la Unió Esportiva Sants i un proverbi. “Quan el savi assenyala la Lluna, el neci mira el dit”. La Lluna són els abusos sexuals, “que patiran més d’un 20% dels nens abans de fer els 17 anys”. El dit, un entrenador del juvenil femení d’aquest club centenari.

“On hi ha nens, hi ha abusos”, sentencia Beatriz Barrera, portaveu de la Fundació Vicki Bernadet, a què la mateixa UE Sants va acudir en demanda d’ajuda. Dilluns, tres jugadores de 16, 17 i 18 anys van denunciar l’entrenador; dimarts va ser detingut; dimecres va passar a disposició judicial i va quedar en llibertat provisiona­l per presumptes abusos sexuals. La fundació confirma el contacte amb el club, però matisa les informacio­ns sobre el cas.

Quan va transcendi­r la detenció, Pilar Polo, psicòloga de la fundació, va donar uns consells urgents a la UE Sants, que ha suspès cautelarme­nt de sou i feina l’acusat, de 33 anys. Aquestes recomanaci­ons assenyalav­en com s’ha d’afrontar la situació entre el col·lectiu de les futboliste­s i com han de ser les comunicaci­ons amb les famílies, “però la tasca no ha fet més que començar”.

La immediates­a de la notícia i les explicacio­ns del club han fet creure a molts que ja s’han establert uns protocols per a la detecció d’abusos. Però de moment la feina és a les beceroles i només s’ha presentat l’abecé d’allò que s’ha de fer. “Tot plegat pot durar mesos”. Quants? “No se sap encara, cada institució que ens demana ajuda té unes necessitat­s especials i un calendari diferent”.

“El problema no és la UE Sants. Avui els ha tocat a ells. Demà li tocarà a...”, diu Beatriz Barrera. El problema és la xacra dels abusos sexuals infantils, “que manté un percentatg­e altíssim sense variació ni millora al llarg dels anys”. Estudis fets a Europa, el Canadà i els Estats Units assenyalen una dada molt preocupant: entre un 23% i un 25% de les nenes (un 10%-15% de nens) patiran abusos abans dels 17 anys.

I una altra informació alarmant: un 60% d’aquestes nenes i nens no rebran cap mena d’ajuda. Aquí és on cal posar el focus i no en un cas concret, sosté la fundació. La seva fundadora, Vicki Bernadet, sap de què parla. Va patir abusos dels 9 als 17 anys i no ho va poder revelar fins als 34, quan va reunir prou força per trencar el “cercle de silenci” que fa sentir-se culpables i avergonyid­es les víctimes, com si la culpa fos seva.

Si es confirmess­in els fets que s’imputen a l’entrenador, es confirmari­a un dels axiomes dels abusos a nens i joves: la majoria tenen lloc a l’entorn de confiança de les víctimes. És a dir, “la família i els adults implicats en la seva quotidiani­tat”. Per això és tan important que institucio­ns que treballen amb menors, ja siguin acadèmique­s, culturals, esportives o de lleure, sàpiguen com s’han de prevenir aquestes vexacions.

I per això també és clau que els profession­als d’aquestes institucio­ns sàpiguen detectar aquestes situacions. Tal va ser el requerimen­t de la UE Sants a la fundació, que va acceptar l’encàrrec, malgrat que “no ha fet més que començar el camí”. Els passos següents inclouran, entre altres activitats, classes de formació per als treballado­rs i també xerrades per als esportiste­s de les categories inferiors, adequades a l’edat de cada auditori.

La prevenció i la formació és un vèrtex del triangle. Els altres són la comunicaci­ó i sensibilit­zació, i l’atenció psicològic­a i jurídica a les víctimes, “que de vegades arriba tard per la prescripci­ó dels delictes”. És el cas, per exemple, de l’escriptor Alejandro Palomas, que ha vist amb impotència com eludeix la justícia el religiós de La Salle de Premià de Mar que va abusar d’ell quan era un escolar. Avui la UE Sants, ahir La Salle... I així es defuig el més important. “L’abús sexual infantil és una xacra social i un problema de salut pública”, insisteix la fundació Vicki Bernadet. ●

Vicki Bernadet, que va patir abusos de petita, va crear la fundació que porta el seu nom per ajudar altres nenes

 ?? BaB celoanF ?? Vicki Bernadet, la fundadora de l’entitat a què la UE Sants ha demanat ajuda
BaB celoanF Vicki Bernadet, la fundadora de l’entitat a què la UE Sants ha demanat ajuda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain