La Vanguardia (Català-1ª edició)

El soroll del trànsit redueix la capacitat d’aprenentat­ge dels escolars

- CRISTINA SÁEZ

Els nens que van a escoles més exposades al soroll del trànsit tenen menys capacitat d’atenció i memòria de treball, dues habilitats crucials per aprendre, que els que estudien en entorns més silencioso­s. Ho demostra un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ha analitzat dades de 2.680 alumnes d’entre 6 i 10 anys de 38 escoles de la ciutat. “El soroll procedent del trànsit rodat és la font de soroll ambiental més habitual i el segon factor més nociu per a la salut després de la contaminac­ió atmosfèric­a a Europa”, assenyala Maria Foraster, investigad­ora d’ISGlobal i primera autora d’aquest treball, les conclusion­s del qual s’han presentat a PloS Medicine.

Els investigad­ors d’ISGlobal van seguir els 2.680 alumnes durant un any. Van mesurar el soroll a peu de carrer davant de les escoles, així com als patis interiors i a les aules.

Els nens van completar quatre tests cognitius al llarg de l’any. Es van centrar a avaluar dues habilitats que es desenvolup­en amb rapidesa en la primera infantesa i que resulten essencials per a l’aprenentat­ge i el rendiment escolar: la capacitat d’atenció i la memòria de treball. De mitjana es van registrar uns 64 decibels a peu de carrer, una xifra superior al volum màxim de 53 decibels que recomana l’Organitzac­ió Mundial de la Salut.

Al cap de l’any, els investigad­ors van veure que la progressió de la memòria de treball i de la capacitat d’atenció va ser més lenta en nens que anaven a escoles exposades a nivells més alts de soroll procedent del carrer. La ubicació de l’escola no va ser l’únic factor que es va associar amb el desenvolup­ament cognitiu dels nens. També hi va influir la mida del centre i que fos a prop o lluny del trànsit respecte a les aules.

Pel que fa al soroll dins de classe, van trobar que hi influïen més les fluctuacio­ns en els nivells de soroll que una exposició més important a nivells mitjans. “Els pics de soroll a l’interior de les aules, com els que generen els cotxes quan arrenquen en un semàfor, són més disruptius per al n euro desenvolup­ament ”, diu Foraster, que especifica que aquests pics també es registren en col·legis ubicats en zones silenciose­s, per on “de tant en tant passa una moto o un camió”.

Els resultats d’aquest estudi, consideren els autors, són significat­ius de cara a dissenyar polítiques de salut pública. “Una de les mesures més eficients per protegir la salut dels nens durant les hores d’aprenentat­ge és reduir el trànsit als entorns escolars i apostar per altres tipus de mobilitat”, considera Foraster. ●

Un estudi de l’institut ISGlobal ha avaluat el desenvolup­ament cognitiu de 2.680 alumnes de 38 centres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain