La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poderós cardenal acusat d’encobrir abusos

-

Va ser el secretari d’Estat de dos papes –Joan Pau II i Benet XVI–, setze anys número dos del Vaticà, però també un dels jerarques catòlics més polèmics per haver estat acusat d’encobrir abusadors sexuals tan coneguts com el fundador dels Legionaris de Crist, Marcial Maciel. El cardenal italià Angelo Sodano va morir divendres en una clínica de Roma després que un contagi de coronaviru­s compliqués les patologies prèvies que patia a l’edat de 94 anys.

Sodano, nascut a Isola d’Asti, al Piemont italià, el 1927, va tenir una prolífica carrera diplomàtic­a al Vaticà que el va portar a les nunciature­s (ambaixades vaticanes) de l’Equador i l’Uruguai abans de tornar el 1968 a Roma per ser al capdavant de les relacions de la Santa Seu amb els Estats europeus. El 1977 va ser enviat a Xile per ser nunci durant la dictadura d’Augusto Pinochet, càrrec que va exercir fins al 1988. Se li atribueix la mediació a càrrec del Vaticà el 1978 entre Xile i l’Argentina per a la resolució de la disputa territoria­l del canal de Beagle, en una època en què va teixir unes bones relacions amb el dictador llatinoame­ricà i va ser acusat de no haver denunciat mai les violacions de drets humans que tenien lloc sota el règim. També d’haver encobert els abusos sexuals a menors del sacerdot Fernando Karadima, molt pròxim a ell, i de promoure els bisbes que van amagar el cas. Juan Carlos Cruz, víctima de Karadima, quan va conèixer la seva mort va escriure que “va ser un home que va fer tant de mal a tantes persones i va encobrir anys d’abusos a Xile i al món”.

Quan va tornar de Xile, Sodano va tenir encàrrecs importants al Vaticà, com ara representa­r la Santa Seu en reunions internacio­nals com les dels ministres d’Afers Exteriors de la Conferènci­a de Seguretat i Cooperació a Europa. El 1991, un dia després d’haver estat nomenat cardenal, es va convertir en secretari d’Estat amb Joan Pau II, i no deixaria de ser-ho fins al 2006, quan Benet XVI va acceptar la seva renúncia. A la Santa Seu tots creien que Sodano, juntament amb el secretari de Joan Pau II, Stanislaw Dziwisz, va ser qui va governar l’Església

Va ser el gran protector de l’abusador Maciel, fundador dels Legionaris de Crist

durant els anys finals del papa Wojtyla.

El seu llegat es veurà sempre entelat per haver estat el gran protector del mexicà Maciel, que segons una investigac­ió interna dels Legionaris de Crist va abusar d’almenys seixanta nens, però que feia generoses contribuci­ons al Vaticà. Va impedir que la Santa Seu investigué­s les denúncies contra el mexicà, sobre qui també pesaven acusacions d’addicció a les drogues. Més tard, el 2010, l’arquebisbe de Viena, Christoph Schönborn, també el va culpar d’haver encobert en el seu moment la investigac­ió dels crims comesos pel llavors cap de la diòcesi vienesa, Hans Hermann Groër.

Malgrat que no tenia cap càrrec polític, Sodano va continuar exercint la seva influència entre bastidors i els darrers anys s’havia convertit en tot un exemple pera l’ ala ultra conservado­ra que s’ oposa al papa Francesc. L’informe intern dels Legionaris de Crist va coincidir el 2019 amb la seva renúncia com a degà del col·legi cardenalic­i, que convoca el conclave en cas que hi hagi seu vacant. El Vaticà no va esmentar els escàndols en la seva biografia i el seu funeral es va celebrar a la basílica de Sant Pere.

 ?? ALESSANDRA TARANTINO / AP ??
ALESSANDRA TARANTINO / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain