La Vanguardia (Català-1ª edició)

Soul II Soul, estrelles del Mas i Mas Festival

- ESTEBAN LINÉS

El Mas i Mas Festival torna a la normalitat després del parèntesi pandèmic, i ho fa amb energia i ambició redoblades. Amb el mes d’agost com a principal eix d’operacions, aquesta edició començarà el 28 de juliol i s’acabarà el 10 de setembre. Com és habitual, se celebrarà als locals del grup Mas i Mas –Jamboree, Tarantos i Moog– i altres espais de la ciutat com el Palau de la Música.

Precisamen­t l’inici d’aquesta edició tindrà lloc al temple modernista amb l’actuació dels llegendari­s Soul II Soul. La banda liderada per Jazzie B actuarà per primera vegada a Espanya en un esdevenime­nt no privat. Soul II Soul va transforma­r a finals dels vuitanta la cultura urbana i l’escena de la música negra al Regne Unit combinant hip-hop, reggae, funk i pop. El seu líder, Jazzie B, va qualificar la proposta com un reflex de “la cultura del carrer tal com era”.

Aquesta amplitud temporal s’explica perquè se celebrarà un minicicle de clausura durant els primers dies de setembre a la sala Paral·lel 62 (l’antiga Barts) i perquè al juliol hi haurà al Jamboree una sèrie d’actuacions de jazz amb grans noms de l’escena internacio­nal, amb caràcter previ a la inauguraci­ó pròpiament dita del Mas i Mas’22.

El director del festival, Joan Mas, va explicar a la presentaci­ó d’ahir que la cita ja té 19 anys, que aquesta vegada oferirà 150 espectacle­s que es materialit­zaran en més de 300 actuacions (algunes bandes i solistes en fan dos o tres) i que el pressupost ascendeix a gairebé 700.000 euros. Per la seva part, Josep Mestres, director artístic del Jamboree i coordinado­r de totes les activitats del festival, va dir que el cartell es nodreix de figures internacio­nals, destacats creadors barcelonin­s i nous talents i artistes emergents.

De l’escena jazzística, concentrad­a en el Jamboree, hi haurà grans referèncie­s internacio­nals, com el pianista George Cables, els saxofonist­es Wayne Escoffery, Jean Toussaint i Seamus Blake o Raphael Wressing, mestre del Hammond B-3 i que compta com a vocalista amb la impression­ant Gisele Jackson. De l’àmbit nacional, cal destacar els pianistes Albert Marquès i Lluís Capdevila o les propostes de Gonzalo del Val amb Raynald Colom i la de l’innovador Barcelona Jazz Septet. També destaquen els andalusos Tenorism, que comptaran amb la presència del saxo milesdavis­ià Rick Margitza, o el concert de clausura (10 setembre) que oferirà el Gorka Benítez Quartet.

Hi ha una significat­iva presència femenina amb Las de Barcelona (integrat per Lucía Fumero, Eva Fernández i Magalí Datzira) o Migra, on cohabiten el saxo d’Irene Reig, que va tocar ahir una peça seva, i la veu de Marta Garrett.

En l’àmbit flamenc, pels Tarantos hi passaran les propostes de Flamenco Dorao, la cantaora Carmen Doorá i la bailaora Marina Page i el seu quadre flamenc. Finalment, la sala Moog es reincorpor­arà al festival després de la seva absència el 2019, i ho farà acollint entre moltes altres propostes el bregat dj Ángel Molina, que compartirà sessió amb Svreca. ●

Més de 300 actuacions amb noms com George Cables, Jean Toussaint, Raphael Wressing i Seamus Blake

 ?? DAVr J MUGAR / GrEEF ?? Jazzie B, líder incombusti­ble de Soul II Soul, en un concert del 2021
DAVr J MUGAR / GrEEF Jazzie B, líder incombusti­ble de Soul II Soul, en un concert del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain