La Vanguardia (Català-1ª edició)

El disseny com a termòmetre de la societat

- MARIA VIDAL TRILLA

El cartell de Madres paralelas d’Almodóvar que les xarxes socials van censurar. Un plafó que s’obre per fer videotruca­des a casa. Un colador de material reciclat per destriar els microplàst­ics de la sorra. Un carregador elèctric per a vehicles, hospitals edificats en temps rècord per la crisi de la covid o una campanya de sensibilit­zació sobre els menors immigrants. Són només alguns dels projectes que constituei­xen l’onzena edició d’El millor disseny de l’any, l’exposició que acull l’espai A del Disseny Hub de Barcelona fins al 28 d’agost. S’hi exhibeixen els productes i els projectes finalistes i guanyadors dels guardons que atorguen les diferents associacio­ns del Foment de les Arts i del Disseny, organitzad­ora de la mostra en col·laboració amb el Museu del Disseny.

Passejar entre aquestes obres, 500 en total, dividides en disseny gràfic i comunicaci­ó visual, disseny de l’espai i disseny industrial i cultura del disseny, els mateixos àmbits que premia la FAD, és gairebé com fullejar un diari o veure les notícies. Perquè, encara que “som poc conscients que absolutame­nt tot el que ens envolta està dissenyat”, com adverteix Jordi Montaña, president del FAD, reflecteix­en com la creació respon, s’adapta i assisteix a les transforma­cions socials del nostre temps. El millor disseny de l’any, que obre les portes avui, és també el tret de sortida de la Barcelona Design Week.

Per la seva part, Mireia Escobar, directora del Disseny Hub, avança que es tracta d’una exposició “molt complicada i intensa” per la varietat d’obres que reuneix. Aquesta qualificac­ió, lluny de ser pejorativa, demostra que “cada any hi ha més qualitat i, per tant, més quantitat”. Al cap i a la fi, “és un reflex de la indústria”, i el disseny continua molt viu malgrat la pandèmia. Tot i la seva complexita­t, un dels atractius que diferencie­n El millor disseny de l’any de les seves edicions anteriors és que es pot recórrer a partir dels valors de la New European Bauhaus. Mitjançant una distinció per colors, es pot triar si seguir l’itinerari de la inclusivit­at, el de la sostenibil­itat o el de la bellesa, a més del de la innovació tecnològic­a.

Una altra de les novetats d’enguany és que proposa jocs per poder fer la visita en família en què es plantegen problemes que els nens han de resoldre creativame­nt mitjançant el disseny. A més a més, l’últim trimestre de l’any la mostra anirà fins a València, capital mundial del Disseny d’aquest any 2022.

Més enllà d’aquestes iniciative­s, el que realment avala la mostra és que les seves 500 obres han estat selecciona­des entre més de 2.100 peces per un jurat format per més de cent persones de reconegut prestigi. Així, la 64a edició dels premis FAD d’Arquitectu­ra i Interioris­me, que es faran públics el 14 de juny, reconeixer­à les obres que “reso

La mostra exposa una selecció d’obres de disseny gràfic, disseny industrial, arquitectu­ra i interioris­me

len problemàti­ques”, que retraten com “la gent recupera noves maneres d’habitar” o que “incideixen en el territori”, en paraules del membre del jurat Pep Quílez.

Així mateix, la 41a edició dels premis ADI, que s’atorgaran el 15 de juny, evidencia les tendències per “industrial­itzar l’artesania” i “portar l’oficina a casa o la casa a l’oficina”, segons el president d’ADI-FAD, Salvi Plaja. I la 52a edició dels premis ADG Laus, que es donaran el 16 de juny, és un exemple inequívoc que el disseny gràfic il·lustra “el que passa a la societat”, com manifesta la presidenta d’ADGFAD, Sisón Pujol. ●

 ?? XAVIER PADROS I FAD ?? L’àmbit expositiu de disseny industrial i cultura del disseny a El millor disseny de l’any
XAVIER PADROS I FAD L’àmbit expositiu de disseny industrial i cultura del disseny a El millor disseny de l’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain