La Vanguardia (Català-1ª edició)

Isserlis interpreta al Palau la ‘Balada’ que va compondre el seu avi inspirat en Casals

- MARICEL CHAVARRÍA

La diada Pau Casals revela nous detalls de la relació del mestre amb grans músics de l’època. El violoncel·lista convidat d’aquest any a fer el concert commemorat­iu, el britànic Steven Isserlis (Londres,1963), és a més net d’un dels genis del segle XX, nascut a la Rússia dels tsars. El compositor i pianista Julius Isserlis (Kishinev, 1888-Londres, 1968), intèrpret precoç que va provar d’escapar sense èxit quan va esclatar la revolució soviètica i que ho va aconseguir quan Lenin el va enviar a l’estranger com a ambaixador de la seva millor cultura, és l’autor d’una Balada per a violoncel i piano, inspirada en Casals.

Quan l’escrivia, es cartejava amb el músic català, que li va suggerir canvis. La peça se sentirà al Palau de la Música el 15 de juny, interpreta­da pel seu descendent – cancel·lada el 2020 per la pandèmia– amb la pianista canadenca Connie Shih. El programa el completen peces de dos músics pròxims a Casals: Saint-Saëns ( Sonata núm. 1) i Rakhmànino­v ( Sonata en sol menor), a més de la Sonata núm. 5 de Beethoven.

Efectivame­nt, Casals tenia 15 anys quan el 1892 va conèixer Saint-Saëns a Barcelona. Uns amics el van portar al Cafè Tost per sentir el jove violoncel·lista. Segons explica Bernard Meillat, assessor de la Fundació Casals, Saint-Saëns va demanar que l’acompanyés en el Concert número 1., i el va felicitar: “Va dir que era la millor interpreta­ció que havia sentit mai”. Amb Rakhmànino­v, gran amic de Julius Isserlis, es van conèixer el 1905, durant la primera gira de Casals per Rússia, i van tocar junts la seva Sonata a Sant Petersburg.

Isserlis va compondre poc. Peces breus per a piano, a excepció d’aquesta Balada en la menor, que el seu net ha enregistra­t per a Hyperion. “Steven Isserlis es defineix com a violoncel·lista, escriptor, explorador musical i entusiasta en general. I és cert!”, diu Meillat. La tradiciona­l trobada de l’intèrpret amb estudiants es farà el 15 de juny, i el concert de 30 violoncels dirigits per Ros Marbà al Conservato­ri de Barcelona, el 18. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain