La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’odissea blanc-i-blava

El 1926 l’Espanyol va ser pioner amb una agosarada gira per Amèrica

- XAVIER G. LUQUE

El 4 de juny del 1926 l’Espanyol va emprendre una aventura sense precedents, possibleme­nt la més agosarada de la seva història: una gira per l’Argentina, l’Uruguai, Xile, el Perú i Cuba per enfrontar-se als grans equips sudamerica­ns. Un periple que va concloure quatre mesos més tard amb les maletes plenes d’experiènci­es inoblidabl­es. La gira americana dels blanc-i-blaus va constituir tal èxit que aviat la van emular el Madrid i el Barcelona.

L’Espanyol va preparar la seva aventura amb tot detall, amb compromiso­s contractat­s per endavant i la presència com a reclam del llavors ja llegendari Ricard Zamora a la porteria. El president, Genaro de la Riva, va comandar el grup, amb 12 jugadors del club i set més, cedits per altres entitats. Hi havia també l’entrenador, Paco Bru, un representa­nt federatiu i el periodista José

Luis Lasplazas.

El transatlàn­tic Principess­a Mafalda, batejat en honor de la segona filla del rei italià Vittorio Emanuele III, feia llavors la travessia de Gènova a Buenos Aires amb escales a Barcelona,

Rio i Montevideo. Disset dies més tard d’abandonar el port barceloní, el 21 de juny, l’expedició blanc-i-blava va desembarca­r a l’Argentina, rebuda per centenars d’aficionats, dirigents i periodiste­s.

Les peripècies del trajecte les va relatar molt bé Paco Bru a les seves memòries. Va explicar, per exemple, les dificultat­s que van passar bona part dels futboliste­s, tret de Zamora i algun més, per presentar-se amb esmòquing als sopars de gala. O la coincidènc­ia al vaixell amb personatge­s de la fama de Vittorio de Sica, el baríton Arnold Gabor i el tenor Roberto d’Alessio, que amenitzave­n les festes nocturnes. Tot just un any més tard el Mafalda es va enfonsar a la costa brasilera i hi van perdre la vida gairebé 400 persones.

Un relat detallista i fotografie­s espectacul­ars, com les que acompanyen aquestes línies, poden trobar-se al llibre La Reconquist­a de América, de José Antonio Pastor i Jordi Puyaltó.

L’Espanyol es va enfrontar als rivals més famosos, en un calendari estructura­t que incloïa els dies de descans i de trasllat que eren necessaris. El debut, el 27 de juny, va ser contra una selecció de jugadors argentins, el Combinat Zona Nord, amb assistènci­a del president de la República, Marcelo Torcuato de Alvear. Van guanyar els blanc-i-blaus amb un gol de Mariano Yurrita. Després d’un empat amb el Zona Sud (on jugava Guillermo Stábile, quatre anys més tard màxim golejador del Mundial uruguaià), el 9 de juliol es va organitzar el gran partit, contra una selecció de Buenos Aires que gairebé podia considerar-se el selecciona­t argentí. Amb un ple absolut al camp de l’Sportivo Barracas, Bru va alinear un jove extrem de 19 anys que va fer carrera a l’Espanyol i després al Barcelona: Martí Ventolrà. Els argentins van dominar per 2-0, però l’Espanyol va arrencar un lluitadíss­im empat a dos i el partit ja no es va poder acabar per invasió de camp.

A l’Uruguai, l’Espanyol es va enfrontar als dos grans clubs locals. Primer el Nacional, amb fins a sis campions olímpics de París 1924. Va guanyar l’Espanyol (0-1, Yurrita). I després el Peñarol, on destacava el ja veterà José Piendibene, considerat per especialis­tes com Martí Perarnau el primer 9 fals de la història, tot un antecessor de Di Stéfano i Messi.

Va arribar després la peripècia de la travessia dels Andes, per traslladar-se de Mendoza (Argentina) a Valparaíso (Xile). El 8 d’agost l’expedició va agafar el ferrocarri­l Transandí, una obra d’enginyeria inaugurada el 1910 que recorria 248 km i superava els 3.000 metres per congostos i precipicis.

A Puente del Inca el viatge es va paralitzar per la neu: el tren no podia continuar endavant. Les gestions de De la Riva van permetre contractar un centenar de mules i travessar la zona

El pas pels Andes en mules i entre la neu va aportar l’èpica a una aventura extraordin­ària

més complicada, enllaçar amb un altre tren i prosseguir el trajecte. Van ser uns 20 km de fred intens i rajos de sol que encegaven la vista. “Teníem ordre terminant: ningú no havia de baixar de la mula passés el que passés”, va explicar Bru. “Però jo vaig ser el primer: la meva em va expulsar pel davant i vaig acabar enterrat de cap a la neu. Quina pirueta!”.

La gira va prosseguir a Xile, el Perú i finalment, pel canal de Panamà, fins a l’Havana, d’on va partir el vaixell de tornada. El 6 d’octubre va arribar a Bilbao l’expedició, rebuda després amb un seguici popular indescript­ible al baixador de Gràcia de Barcelona i traslladad­a en cotxes descapotab­les fins a l’Ajuntament, on Zamora es va adreçar a la gentada. Bru, amb la seva peculiar ironia, va escriure: “El diumenge següent jugàvem a Sarrià i aquella multitud que ens havia acomiadat, aquella multitud que ens havia rebut... se’n va anar a veure jugar el Barcelona”.

 ?? “LA RECONQUIST­A DE AMÉRICA ??
“LA RECONQUIST­A DE AMÉRICA
 ?? “LA RECONQUIST­A DE AMÉRICA ?? Els herois. En mules, per travessar els Andes entre la neu. A baix, foto de grup al ‘Mafalda’. Drets: Yurrita, Colls, Oramas, Caicedo, Lasplazas, Portas, Mauri, Saprissa i Esparza. Asseguts: Olariaga, Zamora, De la Riva, Bru i Urquizu. A baix: Cubells, Ventolrà, Trabal i Padrón
“LA RECONQUIST­A DE AMÉRICA Els herois. En mules, per travessar els Andes entre la neu. A baix, foto de grup al ‘Mafalda’. Drets: Yurrita, Colls, Oramas, Caicedo, Lasplazas, Portas, Mauri, Saprissa i Esparza. Asseguts: Olariaga, Zamora, De la Riva, Bru i Urquizu. A baix: Cubells, Ventolrà, Trabal i Padrón
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain