La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central pacta amb Bildu apujar les pensions no contributi­ves un 15%

- JAUME MASDEU

Le llei de plans de pensions continua avançant a empentes i rodolons, amb pactes d’última hora a múltiples bandes i amb vots erronis inclosos, però amb la perspectiv­a que estigui aprovada a començamen­ts de juliol.

Almenys, en això confia el seu valedor, el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, després que ahir s’aprovés en comissió parlamentà­ria gràcies al pacte amb Bildu, que va intercanvi­ar la seva abstenció per un increment d’un 15% de les pensions no contributi­ves, és a dir, les de viduïtat, orfandat o invalidesa.

Va ser el diputat de Bildu, Iñaki Ruiz de Pinedo, que va exposar a la comissió les condicions que havia pactat. La principal és un augment d’aquestes pensions, que haurà de ser inclosa al nou decret anticrisi que el Govern espanyol ha d’aprovar pròximamen­t i que es prolongarà com a mínim fins a final d’any, quan els pressupost­os del 2023 fixin la revaloritz­ació futura d’aquestes pensions. Segons els seus càlculs, aquests pensionist­es veuran com augmenten els seus ingressos entre 60 i 100 euros mensuals.

Un altre condiciona­nt va ser que es garantís que no es derivarien fons de la Seguretat Social al fons de pensions d’ocupació.

D’aquesta manera, el Govern espanyol es va assegurar l’aprovació de la llei en comissió per 19 vots a favor, 12 en contra i 6 abstencion­s. Hi van votar a favor PSOE, UP, PNB i PRC, es van abstenir Bildu i Vox, i s’hi van pronunciar en contra PP, ERC, Cs i Compromís. La setmana que ve anirà al ple.

Aquests plans de pensions d’ocupació són la gran aposta d’Escrivá per canviar el panorama actual d’aquesta forma d’estalvi. Es tracta de reduir els incentius dels plans individual­s, que es considera que només fan servir les rendes altes, i potenciar els d’ocupació, que teòricamen­t poden arribar a una massa molt més àmplia de la població. No és el cas actualment.

En el seu tràmit parlamenta­ri, Escrivá ja va haver de fer anteri

orment altres concession­s, entre les quals la sol·licitada per Ciutadans i el PDECat, d’incloure una desgravaci­ó per a les empreses en l’impost de societats, que podran deduir-se de la seva quota íntegra fins a un 10% de les aportacion­s que facin a favor dels seus treballado­rs amb retribucio­ns inferiors a 27.000 euros bruts. A partir d’aquest límit, la deducció es va restringin­t progressiv­ament.

Un altre canvi, també reclamat per Ciutadans, va ser eliminar el dret de veto que mantenia el Govern espanyol per a determinad­es decisions sobre la política d’inversió. A partir d’aquí, semblava que s’estava negociant amb el PP, però finalment el tracte va ser amb Bildu.

A més, amb tanta negociació accelerada, el grup parlamenta­ri socialista va votar per error a favor de no posar límit a les cotitzacio­ns màximes a la Seguretat Social. Els diputats del PSOE van donar erròniamen­t el seu suport a una esmena d’Unides Podem en aquesta direcció. Per corregir-ho, els socialiste­s presentara­n un vot particular en el ple la setmana que ve.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain