La Vanguardia (Català-1ª edició)

Extremadur­a tindrà una altra gran fàbrica de bateries

La xinesa Envision i Acciona ultimen la inversió

- DOLORS ÁLVAREZ

Extremadur­a disposarà de la segona gran fàbrica de bateries espanyola, després de la de Volkswagen-Seat a Sagunt (València). L’empresa xinesa Envision i el grup espanyol Acciona, juntament amb una desena de pimes, concretara­n avui el projecte en el marc del Perte (projecte estratègic per a la recuperaci­ó i transforma­ció de l’economia) del vehicle elèctric. És l’últim dia per poder sol·licitar els ajuts d’aquest Perte.

La inversió inicial d’Envision i Acciona podria ascendir a uns 800 milions amb uns 1.000 llocs de treball directes, ampliables a mig termini. La potència seria d’uns 10 gigawatts (GW), també ampliables a mesura que es vagi desenvolup­ant el negoci, segons van explicar fonts coneixedor­es del procedimen­t.

Es preveu que la nova gigafactor­ia s’ubiqui a Navalmoral de la Mata, a la província de Càceres, en una parcel·la d’unes 200 hectàrees. S’aprofitari­a així la proximitat a les mines de liti de la província.

La intenció és subministr­ar bateries a Silence, empresa controlada per Acciona, que ara fabrica motos elèctrique­s, però que també té previst llançar un quadricicl­e elèctric. Silence és la primera empresa que s’establirà a les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca. Podria fer-ho ja l’1 de juliol, segons l’acord que ha aconseguit amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. La nova factoria de Navalmoral de la Mata produirà, a més de bateries, sistemes d’emmagatzem­atge d’energia.

Acciona va rebutjar ahir fer comentaris sobre el projecte d’Extremadur­a i sobre l’acord amb Envision. No obstant això, el seu president, José María Entrecanal­es, ja va avançar a l’abril davant la junta d’accioniste­s que el grup es trobava en converses avançades amb una companyia xinesa per instal·lar a Espanya una fàbrica de bateries de liti.

Després de la decepció que va suposar perdre la inversió de Volkswagen, el portaveu de la Junta d’Extremadur­a, Juan Antonio González, va demanar “prudència” davant la possible implantaci­ó de la gigafactor­ia i va assegurar que el govern local no té “notificaci­ó oficial” per part dels inversors, segons informa Efe. La inversió va ser avançada ahir pel diari extremeny Hoy, que afirma que Envision i Acciona van signar l’acord dilluns.

Al final de la reunió del Consell de Govern, González va insistir que no es pronunciar­an fins que no tinguin una notificaci­ó oficial per part dels inversors, i va dir que, en cas de confirmar-se, seria “la notícia de les nostres vides”. “Hem après que cal dir la veritat als extremenys, i la veritat és que ara per ara hi ha uns inversors que hauran de decidir si hi haurà una gigafactor­ia o no”, va afegir.

També va subratllar que fa 40 anys que Extremadur­a es prepara per a aquest moment, perquè vinguin inversions molt importants, tot i que “molts ciutadans i ciutadanes no s’ho creuen”.

Extremadur­a té la quantitat més gran de sòl industrial de la seva història i també el ritme de venda el més alt, va destacar González, que va assegurar que la regió canviarà “radicalmen­t”els pròxims anys.

Descartada l’opció de Catalunya, tres comunitats autònomes governades pel PSOE van pugnar per fer-se amb la inversió de VW-Seat: Extremadur­a, Aragó i València. Aragó es va quedar gairebé des del començamen­t sense opcions per no disposar de port. Tampoc no el té Extremadur­a, però en el seu cas el Govern central va apostar-hi com a exemple de suport a l’Espanya buidada. Però finalment es va imposar el criteri del grup automobilí­stic i va guanyar València.

Es preveu que la nova planta subministr­i els vehicles de Silence, també del grup Acciona

 ?? LV ?? Botiga de motos Silence a Barcelona
LV Botiga de motos Silence a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain