La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OPEP incrementa un 50% l’oferta de cru davant la pressió dels EUA

Els saudites assumeixen més capacitat després del veto d’Europa al petroli rus

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

El càrtel de països exportador­s de petroli (OPEP) i els seus aliats capitaneja­ts per Rússia (OPEP+) van decidir ahir per sorpresa elevar la seva capacitat de producció un 50%. Al juliol i l’agost, apujaran l’oferta. Dels 432.000 barrils ja previstos, injectaran al mercat més petroli fins a arribar als 648.000.

Així, l’organitzac­ió va canviar ahir a la seva reunió de Viena el pla que havia acordat feia un any i mig per reequilibr­ar la demanda i l’oferta després del col·lapse de la pandèmia. La mesura es va prendre després d’una conversa telemàtica de només deu minuts.

Els primers a alegrar-se’n van ser els Estats Units, que pressionav­en des de feia mesos perquè els països obrissin l’aixeta davant l’escalada dels preus. Les cotitzacio­ns se situen prop dels 120 dòlars (a Europa), el nivell més alt en una dècada. Washington “rep amb beneplàcit la important decisió de l’OPEP+ avui”, va dir la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre. “Reconeixem el paper de l’Aràbia Saudita com a president de l’OPEP+ i el seu màxim productor per aconseguir aquest consens entre els membres del grup”.

Als EUA els preus de la gasolina per al consumidor són un 55% més alts respecte de fa un any a causa de la baixa capacitat de refinament i dels inventaris quan està a punt de començar la temporada dels desplaçame­nts d’estiu. La setmana passada els ministres d’energia del G-7 van demanar a les nacions productore­s que actuessin de manera “responsabl­e”.

Actualment només dos països tenen marge i capacitat per augmentar la producció de petroli: Aràbia Saudita i Emirats Àrabs (i potser Kuwait). De fet, el càrtel ja tenia problemes per fer complir als altres membres els augments de producció previstos. Així doncs, seran els saudites els que acabaran portant la càrrega d’aquest increment.

Moscou passa per dificultat­s: va bombar a l’abril uns 1,5 milions de barrils diaris menys de la quota que li correspon dins de l’aliança a causa de l’impacte de les sancions per la seva agressió a Ucraïna. I la UE ultima vetar les importacio­ns de petroli d’aquest país que arriben per mar als Vint-i-set.

L’OPEP va advertir a mitjans de maig que les sancions a Moscou afectaran la seva capacitat exportador­a i va calcular que Rússia, el segon productor més important del món, subministr­arà aquest any de mitjana un 7,5% de cru menys del previst fa només tres mesos. Més pessimista, el ministre de Finances rus, Anton Silúanov, va dir que Rússia podria perdre fins al 17% de la producció de petroli el 2022 a causa de les sancions. La incògnita és si els russos tindran prou força per complir amb l’augment anunciat ahir.

Els saudites mantenen Rússia a l’aliança però alhora acontenten el seu client més important (EUA) i demostren que poden compensar l’eventual descens de la producció russa. Així mateix, saben que un barril massa car podria fer descarrila­r una recuperaci­ó encara fràgil. El mercat és escèptic sobre els compliment­s dels països i potser s’esperava una mica més. Després de caure, els preus van recuperar terreny i van tancar amb lleugeres apreciacio­ns.

Rússia continua a l’aliança, però està debilitada, i l’Aràbia Saudita està disposada a ocupar el seu lloc

 ?? XI 
  
   E ?? La seu de l’OPEP, a Viena, ahir
XI E La seu de l’OPEP, a Viena, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain