La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iberia adquirirà el 20% d’Air Europa amb el vistiplau de la SEPI

-

Iberia té el camí pràcticame­nt lliure per aconseguir el 20% del capital d’Air Europa i fer així un pas decisiu cap a l’adquisició completa de l’aerolínia de la família Hidalgo.

Tal com va anunciar ahir a Washington el president d’Iberia, Javier Sánchez-Prieto, tant la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) com el sindicat bancari que dona suport a l’operació han donat llum verda al préstec de 100 milions d’eu

L’aerolínia rellança els vols directes amb Washington i San Francisco i n’obre un de nou amb Dallas

ros que es convertirà en aquest 20% de participac­ió.

Es tracta d’un préstec a set anys no garantit per l’Internatio­nal Airlines Group (AIG), com a matriu d’Iberia, al grup turístic Globalia com a propietari d’Air Europa. D’aquesta manera, AIG, que també agrupa British Airways, s’assegura la cinquena part del capital de l’aerolínia de la seva ara competidor­a. L’acord atorga a Iberia un període d’exclusivit­at d’un any en la negociació de la compra d’Air Europa, mentre es duen a terme les converses, i s’acompanya d’un dret a igualar qualsevol oferta de tercers per l’esmentada aerolínia els pròxims tres anys. Iberia té, a més a més, una prerrogati­va de sortida amb Globalia en cas que aquesta última decideixi vendre Air Europa en qualsevol moment.

El pacte estava supeditat a l’autoritzac­ió de la SEPI i dels bancs sindicats que van facilitar el contracte de préstec, parcialmen­t garantit per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la mateixa Societat de Participac­ions Industrial­s.

Ara falta el vistiplau de les autoritats de Competènci­a d’Espanya, Alemanya i el Regne Unit, països en què opera Air Europa, perquè el préstec es converteix­i en el 20% del capital d’aquesta empresa. Però en principi no es preveuen obstacles perquè es tracta d’una operació merament financera que no implica que Iberia passi a influir en la gestió d’Air Europa.

El préstec convertibl­e és “un principi per donar continuïta­t al projecte” d’aconseguir la totalitat de l’aerolínia de Globalia, va dir SánchezPri­eto: un objectiu que s’estima que pot necessitar un any i mig de tràmits, incloent-hi també l’autoritzac­ió de l’autoritat de la Competènci­a de la Comissió Europea.

El president d’Iberia va anar a la capital dels Estats Units per presentar la represa dels vols directes MadridWash­ington i Madrid-San Francisco, suspesos el 2020 arran de la pandèmia, així com l’obertura d’una nova línia Madrid-Dallas. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain