La Vanguardia (Català-1ª edició)

La memòria de l’oblit

- Sergi Pàmies

Libros del Asteroide publica No me acuerdo de nada, de Nora Ephron (19412012). Són articles recollits després que morís de leucèmia fa deu anys. A Ephron se la coneix sobretot per dues pel·lícules d’èxit: Quan en Harry va trobar la Sally (la de l’orgasme fingit filmat al restaurant Kat’z Deli de Nova York) i Alguna cosa per recordar (la de passar-se tota la pel·lícula plorant amb una incontinèn­cia recreativa). No me acuerdo de nada ajuda a conèixer la dimensió literària i periodísti­ca d’Ephron. Fa molta enveja constatar com domina el gènere de la columna aparentmen­t intranscen­dent però carregada de saviesa de proximitat, d’un sarcasme reconforta­nt i d’una capacitat d’observació, mil vegades imitada, que desactiva la condescend­ència sexista de l’època. El repertori de temes respon a una amalgama imprevisib­le d’obsessions: el tefló, la decadència de l’experiènci­a d’anar al cinema, la dèria dels cambrers i els cuiners d’interrompr­e els clients amb preguntes inoportune­s, l’experiènci­a del divorci, el record d’una mare que va passar de ser la millor del món a ser una alcohòlica dolorosame­nt incòmoda (l’article inclou una frase tan trista que podria donar per una novel·la de mil pàgines): “Mucho tiempo antes de que mi madre muriera, quise que mi madre se muriera”.

A l’article que dona títol al llibre, Ephron parla de la mala memòria com a signe d’identitat de determinad­es personalit­ats però també com a presagi de ves a saber què. De com, amb els anys, aprenem a conviure amb formes d’oblit aparentmen­t inofensive­s que les consultes a Google han acabat resolent (en part). Ephron, que també inclou una declaració d’amor al periodisme de la Nova York dels diaris i les revistes dels anys setanta, prové d’una família extravagan­t, lligada a la indústria del cinema. Una família amb una vida prou dissipada per conèixer gent, diguem-ne, important o coneguda. Gent coneguda que, explica, ha oblidat, però que encara són susceptibl­es d’aparèixer en una llista contra l’oblit: Cary Grant, Dorothy Parker, Peter Ustinov o Benny Goodman.

No recordar res de persones tan conegudes ens pot resultar difícil d’entendre, però Ephron ho explica amb una naturalita­t que podríem qualificar de deliciosa si deliciós no fos un adjectiu poc recomanabl­e en una columna com Déu mana. Llegeixo l’article dues vegades seguides i, com a exercici complement­ari, em pregunto quin deu ser el personatge conegut més important que he conegut a la vida. En el cas d’Ephron, la llista és llarga i ella es pot permetre el luxe d’haver-ne oblidat uns quants. En el meu cas, tots els records desemboque­n en un mateix personatge feliçment inoblidabl­e: Johan Cruyff.

Fa molta enveja constatar com Nora Ephron domina el gènere de la columna periodísti­ca

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain