La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 11559

HORITZONTA­LS 1 Mugró de goma. Hidrocarbu­r aromàtic a ca l’antiquari. 2 Afusella algú amb un programa informàtic. Ennegreixi­s els queixals. 3 Setí. Empra diners. La part inferior del bust. 4 Mates papilionàc­ies que, agitades, et permeten sucar. Rebudes i ben tractades. Ens cal per respirar. 5 Principi administra­tiu de la nostra era. Dames de l’escaquer. Embarcacio­ns esportives. 6 Excessos poètics. Sobreabund­ància. 7 L’últim apartament, normalment de fusta. Impera per damunt de totes les altres. Poma mossegada dalt d’un arbre de capçada més ampla que un om. 8 As. País. Aspre. 9 Qualitat que exclou la rialla. Crit d’acceleraci­ó equina. 10 Obsessiu. Gens concret. La més vibrant de l’alfabet. 11 Punt directe en el joc del tenis. Us emplaci a trobar-hi un italià. Sorollada. 12 Relatiu a la nàpia. Giravolten sobre ells mateixos tot eructant. Onze romans sols. 13 Canal vídeo. Revifàrem. El cinquanta per cent. 14 Rosegaria com un rosegador de claveguera. Dita.

VERTICALS 1 Olivera d’una varietat que dona una oliva negra, de forma allargada i asimètrica. Dirigir amb eficàcia. 2 Escoltava benignamen­t un prec i concedia el que es demanava. Feia el primer cop a la pista central de Wimbledon. 3 Tiba. Ucraïneses. Temps mort en el joc del bàsquet. 4 Principi d’icterícia. Capacitat de valorar una cosa abans de dir-la o fer-la. En aquests moments mateixos. 5 Despullame­nts. Aquest tendeix a mostrar sorollosam­ent la seva alegria. 6 Els esperats finals dels combats. Invoca un mal contra algú. Finalitat. 7 Que no té cap mena de naturalita­t, encarcarat. Inventa partint del no-res. 8 Nitrogen. Vent poètic. La tercera edat, encara que no hagis estat mai pilot. 9 Unitats de superfície que deixen mal gust de boca. El prefix que indica un canvi de lloc de l’objectiu final del corredor. En un cert sentit, esclat pudent. 10 Màquines ja molt superades que reproduïen imatges en facsímil. L’ase entortolli­gat. Agrupa els profession­als d’un ram.

11 Enganya. Perden la verticalit­at. El primer de tots. 12 El patidor el porta sempre al cor. Auxiliem. Capa, sobretot quan és de pintura. 13 Flor tatuada a l’espatlla de la Milady de Dumas. Mico que fa pensar en Berlin. Rovell. 14 L’aterra a cops. Tot ho remulla a la manera letona.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain