La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cara d’idiota

- Jordi Juan Director

El concepte de català emprenyat va ser una feliç invenció d’Enric Juliana que es va originar sota la presidènci­a del socialista José Montilla (2006-10) a causa dels greuges que molts ciutadans de Catalunya sentienper lagestió delGovern central. AJordi Pujol sempre l’havien acusat de victimisme els seus enemics polítics, especialme­nt per la seva reacció davant el cas Banca Catalana, però no va ser fins a l’arribada de dos presidents socialiste­s com Pasqual Maragall i José Montilla que aquest malestar va començar a fer-se més evident. Una de les principals reivindica­cions del català emprenyat, a més de la supressió dels peatges, el servei de rodalies de Renfe o la distribuci­ó pressupost­ària per autonomies, era contra l’escassa inversió d’obra pública que es feia a Catalunya, que no estava mai d’acord amb el PIB.

Aquell clima de descontent­ament va anar creixent i creixent fins a portar a la situació de ruptura del 2017 entre els partits independen­tistes i l’Estat. Ara, en ple trànsit de tornada del que es podria anomenar desprocés, torna a emergir amb força el despropòsi­t de les inversions de l’Estat a Catalunya. Si són vostès catalans, votin o no votin partits independen­tistes com va dir ahir Carles Puigdemont, i llegeixen l’informe sobre les inversions de l’Estat a Catalunya que la secció d’Economia publica avui a La Vanguardia, el més probable és que acabin amb cara d’idiotes.

No passa res. La cara d’idiota es pot portar fins i tot amb dignitat. Idiotes davant una administra­ció central que és capaç de vendre una vegada i una altra el mateix projecte sense executar-lo mai. Idiotes davant un govern autonòmic que durant molt temps no s’ha preocupat d’aquest assumpte perquè l’important era aconseguir la independèn­cia.

Estaria bé que la societat civil ben arrelada en diversos col·lectius d’empresaris, sindicats, col·legis profession­als, universita­ts i entitats culturals fes un pas endavant per intentar solucionar aquest etern problema, per dos motius essencials: un, pel dret a no ser ofès de forma permanent en l’obra pública, i l’altre, per no despertar altre cop el discurs independen­tista que consisteix a dir que amb aquesta Espanya no hi ha res a fer.

 ?? Monika Skolimowsk­a / AP ??
Monika Skolimowsk­a / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain