La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya modernitza l’exèrcit, mancat d’equips després d’anys de distracció

L’atac rus a Ucraïna porta a crear un fons de 100.000 milions per a la Bundeswehr

-

Forces Armades d’Hamburg–. No és informació que no se sabés, se sabia, però no era urgent per a ningú. La guerra a Ucraïna ho ha accelerat tot”.

Des del final de la guerra freda i la reunificac­ió d’Alemanya, el capital humà de la Bundeswehr es va reduir a més de la meitat. El 1989, les forces armades tenien mig milió de soldats (hi havia encara servei militar obligatori per a homes, que es va suspendre el 2011). Ara són 184.000 soldats profession­als, homes i dones. El seu equipament ha envellit, o no se n’ha adquirit el suficient ni se n’ha fabricat més.

La situació, tot i no ser nova, impacta perquè ve d’un país com Alemanya, la primera economia d’Europa. El 27 d’abril, després de dos mesos de guerra, la ministra de Defensa, Christine Lambrecht, va revelar davant el Bundestag que dels 350 tancs Puma de la

S ldats alemanys en el c miat d n ene al dels stats nits al inis te i de e ensa a e l n l de ny

ilita s de mani es a nste !es ces a mades "an escasses de m nici#$ tancs i a"i ns

Bundeswehr, només 150 estan operatius, i que dels seus 51 helicòpter­s de combat Tiger se’n poden utilitzar només nou. Són xifres més incòmodes que les que havien circulat fins aleshores.

A la pràctica, l’exèrcit alemany té poc material bàsic: des d’armilles antibales a uniformes i calçat, des de fusells d’assalt i munició a ulleres de visió nocturna, des de sistemes de telecomuni­cacions fins a tancs, camions, avions i helicòpter­s.

Hi ha dos exemples flagrants esmentats per Eva Högl, comissària parlamentà­ria per a la Bundeswehr. La força aèria va haver de llogar helicòpter­s civils per a la formació de vol dels seus militars, i els comandos navals i bussejador­s de la base d’Eckernförd­e, a la vora del mar Bàltic, porten deu

La desatenció militar es deu en part al passat històric alemany i al fet que ningú no preveia una guerra

anys sense piscina, de manera que han de recórrer quilòmetre­s per anar a entrenar. El comissari parlamenta­ri publica un informe anual sobre l’estat de la Bundeswehr i el d’aquest any va ser el 15 de març.

Algunes raons del deterioram­ent són atribuïble­s al pes de la història alemanya del segle XX amb l’expansioni­sme militarist­a nazi. “La Bundeswehr no es va crear fins al 1955 i ha estat molt limitada per la mateixa Constituci­ó, que ha marcat quant es podia invertir i què es podia fer amb aquestes forces armades. I es va reduir la despesa militar, perquè bona part de la societat alemanya no li donava suport –aclareix Soliz de Stange–. Després de la reunificac­ió es va mantenir en el pensament alemany aquesta motxilla històrica, que hi ha també a l’estranger, perquè també fora d’aquí, en qüestions d’armament i Alemanya, el primer que ve a la ment és el passat històric alemany”.

Però hi ha altres raons sobre la negligènci­a i estan relacionad­es amb la geopolític­a occidental, que no preveia una guerra a Europa. “Des de l’11-S i en els últims vint anys ens hem centrat en les necessitat­s de les operacions expedicion­àries de petita escala, com l’Afganistan, i en les de desplegame­nt sense lluita dins d’una veritable guerra, i Alemanya no ha estat l’únic país de fer-ho així”, diu Franz-Stefan Gady, investigad­or a Berlín del laboratori britànic d’idees, l’Institut Internacio­nal d’Estudis Estratègic­s (IISS).

“El primer toc d’atenció va ser el 2014 amb la ingerència bèl·lica russa al Donbass, però els països europeus no van fer els ajustos necessaris en els seus exèrcits – prosseguei­x Gady–. La guerra a Ucraïna és el segon toc d’atenció; tots s’han despertat, i particular­ment Alemanya, perquè al seu exèrcit li falta equipament bàsic”. Ara, de manera accelerada, al país li toca córrer per suplir-ne les carències. ●

 ?? MICHELE TANTUSSI / Reute ?? r  a
Ma er!a"
MICHELE TANTUSSI / Reute r a Ma er!a"
 ?? M   !  M"#M"t$e% / &ett' ??
M ! M"#M"t$e% / &ett'

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain