La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna confirma la mort en combat de quatre milicians estrangers

Les tropes lliuren els combats més durs a la ciutat clau de Severodone­tsk

- KÍIV STRn/EFs

Quatre soldats voluntaris estrangers han mort mentre lluitaven contra la invasió russa en territori ucraïnès, va anunciar ahir la Legió de Defensa Internacio­nal d’Ucraïna, l’organitzac­ió oficial de combatents voluntaris estrangers reclutats per a la contesa.

La Legió esmenta els noms d’un holandès, un australià, un alemany i un francès, sense especifica­r la data ni les circumstàn­cies de la mort.

“Vam perdre els nostres germans en la batalla, però la seva valentia, memòria i llegat ens inspiraran per sempre”, va escriure aquesta legió internacio­nal en un comunicat publicat en la seva pàgina de Facebook. En aquesta publicació mostren quatre banderes nacionals i fotografie­s dels morts d’uniforme complet de camuflatge i amb armes petites.

Aquestes dades contrasten vivament amb les facilitade­s respecte a Rússia, cosa que és una constant durant la present campanya bèl·lica. Segons el diari britànic The Guardian, en una sessió informativ­a que es va fer dijous, el Ministeri de Defensa rus va dir que havia “eliminat centenars de mercenaris estrangers a Ucraïna”, i va agregar que actualment hi havia 3.500 combatents al país. El ministeri també va advertir que els soldats estrangers capturats no seran tractats sota les normes del dret internacio­nal humanitari. Algunes fonts assenyalen que a Ucraïna fa setmanes que el flux de combatents estrangers arribats està detingut i que les advertènci­es russes, com ara les acabades d’assenyalar, hi estan contribuin­t.

Tot i això, la Legió de Defensa Internacio­nal d’Ucraïna afirma al seu web que ciutadans de països com ara Dinamarca, Israel, Polònia, Letònia, Croàcia, el Regne Unit, els Països Baixos i el Canadà s’han unit a les seves files.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va anunciar la formació de la força al començamen­t de la guerra i, poc després, les autoritats ucraïneses van dir que havien rebut al voltant de 20.000 sol·licituds.

També es diu que el conflicte, que acaba de superar els 100 dies, va atreure un nombre significat­iu de combatents voluntaris de Geòrgia, una antiga república soviètica, que va experiment­ar una guerra llampec amb Rússia el 2008, que va conduir al reconeixem­ent per part de Moscou de dos territoris separatist­es prorussos a Abkhàzia i Ossètia del Sud.

Els combats més durs d’aquesta guerra en aquests moments estan tenint lloc a la zona industrial de Severodone­tsk, ciutat clau situada a l’est d’Ucraïna, on, segons Kíiv, Moscou està “llançant tot el seu pes” bèl·lic. El resultat d’aquesta operació militar torna a estar sotmès a la disparitat més absoluta si les que s’atenen són fonts russes o ucraïneses.

Des del Ministeri de Defensa rus s’assegura que les unitats ucraïneses s’estan retirant després d’haver patit “pèrdues crítiques”. “Les unitats de les Forces Armades d’Ucraïna, que han patit pèrdues crítiques –fins a un 90% en algunes unitats– durant la batalla per Severodone­tsk, es retiren a Lissitxans­k”, va assenyalar el cap del Centre de Control de Defensa Nacional de Rússia, Mikhaïl Mizíntsev, en un comunicat.

Tot i això, fonts ucraïneses, que reconeixen que l’avanç rus ha arribat gairebé a la totalitat de la ciutat, asseguren que en aquests moments estan fent retrocedir l’exèrcit invasor rus.

L’Estat Major General d’Ucraïna ha indicat avui al seu informe bèl·lic vespertí únicament que “la lluita continua pel control total sobre la ciutat de Severodone­tsk”.

Però el governador de Luhansk, Serhí Haidai, havia dit que les Forces Armades d’Ucraïna van recuperar un 20% de la ciutat, després d’haver perdut aproximada­ment un 70% del territori. ●

Rússia diu que els combatents forans presoners no seran tractats sota normes internacio­nals

 ?? ATè / EFE ?? Un milicià estranger ferit al front de Severodone­tsk és traslladat a la rereguarda
ATè / EFE Un milicià estranger ferit al front de Severodone­tsk és traslladat a la rereguarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain