La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Putin no té la decisió de pitjar el botó nuclear com a poder exclusiu”

-

I l’opció nuclear?

Ho pensa de debò?

No en puc estar segura al cent per cent, però ho veig així. Hi ha paral·lelismes amb el 1917, l’any de la revolució bolxevic: una economia col·lapsada, soldats que tornen de la guerra, mutilats, pobres, abandonats. També hi ha paral·lelismes amb la desastrosa guerra russa a l’Afganistan, que va ajudar a precipitar el final de la Unió Soviètica. I després, a veure què pot passar als estats veïns, fins ara lleials a Putin, com el Kazakhstan o Bielorússi­a. Putin podria tenir greus problemes en molts fronts.

No l’amoïna l’opció nuclear?

Putin no té la decisió de pitjar el botó nuclear com a poder exclusiu. Almenys hi ha set etapes que cal superar abans d’arribar-hi. Crec que si dona l’ordre serà el seu últim dia de vida.

Putin és boig?

Sí. Merkel va dir fa quatre anys que viu en una altra realitat. És cert. I, a més, és una realitat d’un altre segle. Putin continua amb les seves fantasies d’imperi, col·leccionant terres. Té aquella idea medieval que el poder i els diners s’aconseguei­xen conquerint territori. Quin poder o quins diners aconseguei­xes conquerint ciutats que has reduït a runa, com Mariúpol?

Ésunmalmom­entperserr­us?

No pas per als que agafen responsabi­litat. Però cal demostrarh­o, cal lluitar per extirpar el càncer. Jo estic orgullosa de ser russa. Estic orgullosa de ser la dona d’Aleksandr Litvinenko. Ell va ser un idealista que es va incorporar al KGB el 1991 per construir un país gran de debò amb un Estat de dret, que Rússia no ha tingut mai. Tinc una idea per la qual lluito, que és la de la justícia i la llibertat. He après que poder expressar la veritat lliurement és molt important, i no sé si tothom a Occident ho ha sabut valorar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain