La Vanguardia (Català-1ª edició)

La investigac­ió de l’assalt al Capitoli entra en campanya amb xou televisiu

El comitè que investiga el 6-E obre sessions en ‘prime time’ a l’estil Watergate

-

El comitè de la Cambra de Representa­nts que investiga el cruent assalt al Capitoli fet per milers de seguidors de Donald Trump, el 6 de gener del 2021, presentarà “el que no s’havia vist mai abans” del cas en la primera sessió pública televisada en directe dijous vinent. Serà a les vuit del vespre a la Costa Est, hora de màxima audiència. Hi haurà set sessions més les setmanes vinents, sempre en prime time, i després el comitè haurà d’emetre les seves conclusion­s... En algun moment abans de les eleccions de meitat de mandat del 8 de novembre, en què es renovarà tota la Cambra Baixa i un terç del Senat. El 6-E entra en campanya.

Les audiències coincidira­n amb el 50è aniversari de l’escàndol Watergate, desencaden­at arran del robatori de documents a les oficines del Partit Demòcrata a l’edifici amb aquest nom el 17 de juny del 1972. L’any següent, un comitè del Senat va fer interrogat­oris sobre el cas que milions de nord-americans van seguir per televisió.

Les reunions en directe sobre l’assalt amb què la gentalla trumpista va intentar impedir per la força la ratificaci­ó de la victòria de

Joe Biden comencen amb la idea d’oferir una cosa semblant a les audiències del Watergate”, diu el diputat demòcrata Jamie Raskin, un dels nou membres del comitè investigad­or, presidit pel demòcrata Bennie Thompson i integrat per sis membres més d’aquest partit, més els republican­s Adam Kinzinger i Liz Cheney, aquesta com a vicepresid­enta.

“El comitè presentarà material mai vist que documenti el 6-E, rebrà testimonis, previsuali­tzarà audiències addicional­s i brindarà al poble dels Estats Units un resum de les seves troballes sobre l’intent coordinat, i per fases, de revocar els resultats de les presidenci­als i evitar la transferèn­cia de poder”, va anunciar la comissió en un comunicat.

Durant 11 mesos els nou parlamenta­ris a càrrec de la investigac­ió han entrevista­t un miler de persones relacionad­es amb l’atac, i obtingut més de 100.000 documents. La majoria de les troballes, després de desenes de sessions a porta tancada i només unes quantes de transmeses a Internet, no s’han difós o filtrat.

El web Axios va revelar dimecres que durant l’audiència de dijous s’espera que hi comparegui un testimoni “èxit de taquilla”: l’exjutge J. Michael Luttig, que va assessorar el vicepresid­ent Mike Pence durant el període previ al 6-E mentre Trump el pressionav­a perquè, com a president del Senat, anul·lés la ratificaci­ó del resultat de les presidenci­als.

Aquesta setmana s’ha sabut que el cap del gabinet de Pence, Marc Short, va avisar el Servei Secret la vigília de l’assalt que el seu cap corria perill perquè Trump el criticava per negar-se a anul·lar les eleccions. Va ser profètic, ja que el

La justícia imputa l’exassessor Navarro, però evita acusar del mateix Meadows i Scavino

6-E la turba va demanar “penjar Pence”, i la policia va haver de treure'l del Capitoli perquè no l’agredissin.

La justícia va imputar divendres l’assessor de Trump en assumptes comercials, Peter Navarro, per delictes de desacatame­nt a causa d’haver-se negat a comparèixe­r davant el comitè i lliurar-li documents sobre el 6-E. La fiscalia va denegar, no obstant això, la petició de la Cambra perquè acusés del mateix els exassessor­s Mark Meadows i Dan Scavino. La comissió va demanar explicacio­ns al ministeri públic, perquè tots dos exconselle­rs van refusar cooperar, igual que Navarro. ●

 ?? KEVIN LAMARQUE / Reuters ?? Peter Navarro, exassessor de Trump, imputat per desacatame­nt
KEVIN LAMARQUE / Reuters Peter Navarro, exassessor de Trump, imputat per desacatame­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain