La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tigre que dormisquej­a

El fort impacte social i econòmic dels confinamen­ts per la covid, els efectes negatius de la guerra d’Ucraïna i les ensopegade­s diplomàtiq­ues al Pacífic sud enfosqueix­en el panorama a Xi Jinping a la Xina.

- Lluís Uría

seu poder amb la renovació del seu càrrec per a un tercer mandat. I no vol que res interferei­xi en el rumb marcat. La nova onada de covid és una pedra al camí. Però no l’única. La guerra desfermada per Rússia a Ucraïna, en aquest sentit, ha estat molt inconvenie­nt. No només ha posat de cap per avall la recuperaci­ó econòmica mundial, amb el disparamen­t dels preus de l’energia i dels aliments, sinó que ha col·locat Pequín en una situació molt incòmoda, que, sens dubte, hauria preferit estalviar-se.

Formalment, la Xina s’ha aferrat a la seva aliança estratègic­a amb Rússia –una “amistat sense límits”, reafirmada en la reunió de Pequín entre Xi i Vladímir Putin poc abans de la guerra– i repeteix amb cadència monòtona la tesi russa de la responsabi­litat dels EUA i l’OTAN en el conflicte. Però a la pràctica la cooperació econòmica i militar amb Moscou està lluny de respondre aquestes expectativ­es, encara que només sigui per evitar les sancions amb què l’amenaça Washington, i que podrien posar la seva economia en gravíssime­s dificultat­s. La Xina no pot deixar que Rússia perdi la seva pugna amb Occident, però l’aventureri­sme de Putin a Ucraïna li complica les coses.

I com que hi ha vegades que sembla que tot el que pot anar malament, hi va, la Xina ha patit aquesta setmana una seriosa ensopegada diplomàtic­a quan ha vist que una desena de petites nacions insulars del Pacífic sud han rebutjat la seva proposta de subscriure un ampli pacte comercial i de seguretat. La iniciativa –ara frustrada– pretenia ampliar l’esfera d’influència xinesa en una zona fins ara dominada per Austràlia, i col·locar una peça més al tauler per contrarest­ar la presència nordameric­ana a la regió. Mala notícia per a Pequín en un moment en què Washington estreny fort amb l’impuls del fòrum Quad –amb l’Índia, Austràlia i el Japó– i la defensa de Taiwan.

Un proverbi xinès recorda que ningú no és lliure de contratemp­s i errors, ni tan sols els més poderosos: “Hi ha moments – diu– en què fins i tot el tigre dormisquej­a”. Caldrà veure com es desperta.

 ?? ALEX PLAVEVSKI " EFE ?? Un habitant de Xangai encara sotmès a quarantena després del final del confinamen­t general
ALEX PLAVEVSKI " EFE Un habitant de Xangai encara sotmès a quarantena després del final del confinamen­t general

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain