La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un enorme desplegame­nt policial evita la vigília de Tiananmen a Hong Kong

- sm A

Poc abans de les 20 h, quan sempre començava la vigília nocturna, una jove es va acostar al pas zebra al costat del parc Victòria de Hong Kong i va encendre la llanterna del mòbil. Al cap d’uns segons, una desena de policies la van envoltar i se la van emportar. La van interrogar i van registrar abans d’ordenar-li d’anar-se’n sense xivarri sota pena d’acabar a comissaria. La marea de policies es va entossudir a fons a evitar qualsevol record a la matança de Tiananmen a Pequín el 1989. Tot i així, un grapat de ciutadans van desplegar desafiamen­ts simbòlics, com ara caminar amb espelmes elèctrique­s o la llum del mòbil encesa, portar flors blanques – el color del dol a Àsia– a la motxilla o posar-se mascaretes amb una X impresa a la boca.

Fins al 2019 aquest parc de Hong Kong s’omplia cada 4 de juny amb milers d’espelmes i flors per honrar les víctimes. Era l’únic acte públic en territori xinès. Tot i això el 2020 i el 2021 la policia va prohibir l’assemblea amb l’argument d’evitar contagis... malgrat que llavors a penes n’hi havia. El primer any, milers de persones van desafiar la prohibició i es van colar a l’esplanada, fet que va portar a la presó a figures com la del jove activista Joshua Wong.

La por de transgredi­r la controvert­ida llei de Seguretat Nacional que va imposar Pequín al territori el 2020 ha ficat la por al cos als col·lectius prodemocrà­tics i d’altres d’afins. Després de l’arrest el mes passat del cardenal Joshep Zen, de 90 anys (ara en llibertat sota fiança), l’Església catòlica de

Hong Kong va anunciar que per primera vegada en 33 anys no celebraran misses per commemorar la tragèdia. Tampoc no va haverhi grans actes ni ofrenes a les universita­ts, on els últims mesos han desmantell­at tots els monuments que durant anys recordaven el fet.

El Govern xinès no ha revelat mai el nombre exacte de morts, però els càlculs més fiables parlen d’entre 300 i un miler. Les autoritats esgrimeixe­n que el desenvolup­ament assolit pel país les últimes dècades ratifica que les ordres donades a les tropes van ser la decisió “correcta”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain