La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP ven la gestió de Moreno per sumar votants de Vox i del PSOE

Els populars mobilitzen el seu electorat per contrarest­ar un excés de confiança

- Carmen de Riego

“Nosaltres no tenim un candidat: tenim un president”. Aquesta frase, pronunciad­a pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en la precampany­a andalusa, és un reflex fidel del que volen transmetre els populars: gestió i circumscri­ure les eleccions a Andalusia. Des de la Junta, i amb les bones dades de les enquestes, el PP sap que té un actiu –“Juanma president”, com diu el lema dels populars– que obté una valoració de 6,28 punts, cosa que implica una bona imatge fora del PP.

Tot i això, no volen generar rebutjos entre l’electorat. Ni a la seva dreta, perquè el PP aspira a recuperar els vots populars que se’n van anar a Vox, ni a la seva esquerra, no només per Ciutadans, sinó també pel votant del PSOE, el que enyora Felipe González i Alfonso Guerra i està desil·lusionat amb Pedro Sánchez.

Quan s’aspira a obtenir el vot d’un espectre tan ampli de ciutadans, la tasca sembla gairebé impossible, però és el que, segons diuen, intentarà el president andalús, Juanma Moreno. Al PP consideren que serà l’única manera d’acostar-se a la majoria absoluta que proporcion­aria la possibilit­at que tant busca Feijóo: deslliurar-se de la necessitat de pactar amb Vox per formar govern.

Aquesta és la fita que s’han imposat per no dependre dels ultranacio­nalistes després de la dura experiènci­a de Castella i Lleó. Alfonso Fernández Mañueco, que quan va convocar els comicis es veia guanyador, no va tenir més remei que formar un govern de coalició amb la formació de Santiago Abascal, una situació que molta gent considera que s’ha convertit en una trava per a Feijóo.

I és que tot i que el PP vol fer una campanya basada exclusivam­ent en Andalusia, ni els mateixos dirigents del PP amaguen que el que passi en aquesta comunitat pot suposar un canvi de cicle en l’àmbit estatal. Moreno va assegurar ahir que “una dura derrota del PSOE el 19 de juny” posaria en una “situació difícil” el Govern de Pedro Sánchez.

De moment la tàctica dels populars és ignorar Vox. Ni mostrar connivènci­a ni enfrontar-se als ultranacio­nalistes. El temor és convertir els d’Abascal en víctimes i que en puguin treure rèdit electoral. Per això atribueixe­n al PSOE la jugada d’anul·lar l’empadronam­ent de Macarena Olona a Salobreña perquè no pogués ser candidata.

El PP és conscient que una part del seu electorat no entendria un enfrontame­nt directe amb Vox, ja que molts dels seus votants aplaudeixe­n pactes com el de Castella i Lleó. Els populars andalusos, per això, miren de no parlar de Vox i centrar-se en la gestió de Moreno.

Els responsabl­es de campanya del president andalús pensen que captant el votant de Vox es pot arribar a l’anhelada majoria que els deslligari­a dels ultranacio­nalistes per governar en solitari. És una cosa semblant al que va passar a la Comunitat de Madrid, on Isabel

Díaz Ayuso va obtenir una distància més que àmplia que li va permetre de no haver de formar un executiu de coalició amb la formació d’Abascal.

Tot i això, dirigents del PP assenyalen que, malgrat que les enquestes són molt favorables a les seves aspiracion­s, temen la desmobilit­zació del seu electorat. Consideren que els pot arribar el missatge del triomf assegurat i

Moreno assegura que la derrota dels socialiste­s posaria en una situació difícil el Govern de Sánchez

que el 19 de juny es quedin a casa. Per això el desplegame­nt del PP és més intens que mai.

El disseny de campanya segueix el mateix principi que el que imposava Núñez Feijóo a Galícia. Presència del líder nacional del PP sí, però continguda i al marge de Moreno. La candidatur­a de “Juanma” no necessita cap suport, i el que pugui fer Feijóo és arribar on ell no pugui, diuen al seu equip. Sis dies de campanya del president nacional semblen prou, de moment. Els barons ja van tenir el seu paper en la precampany­a, amb actes de Fernando López Miras, Isabel Díaz Ayuso i Alfonso Fernández Mañueco, també sense Juanma Moreno, sols, per sumar. El PP busca moderació i tranquil·litat, els dos principals actius que els seus reconeixen a Moreno. ●

 ?? Yepe Torres / EFE ?? Feijóo va visitar una cooperativ­a amb la cap de llista del PP per Granada, Marifrán Carazo (a l’esquerra)
Yepe Torres / EFE Feijóo va visitar una cooperativ­a amb la cap de llista del PP per Granada, Marifrán Carazo (a l’esquerra)
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain