La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El PP no va creure mai en Andalusia, no som ximples”

- Juan Carlos Merino

El portaveu del PdeCAT al Congrés, Ferran Bel, convida els diputats del PP, Vox i Ciutadans si fan campanya a Andalusia sense parlar de Catalunya i Euskadi. Haurà d’escurar-se les butxaques?

Segurament, no. La confrontac­ió permanent amb Pedro Sánchez és l’única línia argumental de la dreta. És igual on siguin les eleccions. Per tant, roba a Andalusia el debat dels problemes reals, les millors propostes o el balanç de gestió. Moreno Bonilla no vol confrontar-se amb mi, sinó amb Sánchez.

Ara el PP reobre el debat dels indults o denuncia un “apartheid lingüístic” a Catalunya.

Posa cortines de fum, perquè Moreno Bonilla no vol parlar de la seva incapacita­t de gestió o de la pèrdua de qualitat dels serveis públics. Quan parlin d’indults, parlaré de l’atenció primària, que és un desastre.

Però el 19-J desborda les fronteres andaluses. Per a Feijóo és una estació cap a la Moncloa?

Feijóo diu el mateix que Abascal, li importa poc Andalusia perquè busca el Govern d’Espanya. Espero que els andalusos en prenguin nota. Feijóo i Moreno Bonilla estan ficats en invents de laboratori, com sempre. A la dreta l’únic que li interessa és el Govern central. I ara no és capaç de tenir un projecte propi: està disposada a pactar amb la ultradreta per carregar-se l’Estatut d’autonomia d’Andalusia. Aquesta és l’alternativ­a, per la qual els andalusos hauran d’apostar per més Andalusia, més progrés i una alternativ­a pròpia, o seguir en la voràgine permanent contra Sánchez.

Per al president del Govern espanyol no és determinan­t el 19-J? Sánchez va obtenir un gran resultat electoral que li va permetre governar. Les polítiques que ha desenvolup­at i les decisions que ha pres es defensen soles, no necessita un resultat electoral que avali aquesta gestió. Els andalusos saben qui va apujar el salari mínim, va implantar l’ingrés mínim vital o va reformar el mercat laboral perquè avui un de cada dos contractes sigui indefinit. A Andalusia, la dreta, que va de sobrada, tindrà un disgust. I Feijóo trobarà sabata de son peu. No som ximples. La dreta no va creure mai en Andalusia.

Aquests tres anys i mig de govern de Moreno Bonilla han servit perquè Andalusia perdés finalment la por a la dreta?

No és qüestió de pors, sinó de realitats. No és por, sinó enuig, que un metge de família trigui 15 dies a atendre’t, que una analítica trigui més de mes i mig, o que se suprimeixi­n línies de l’educació pública a molts pobles o barris amb menor nivell de renda a grans capitals. El que m’enfada, i no em fa por, és tenir un govern incapaç de gestionar els fons europeus.

El seu primer repte és derrotar unes enquestes poc propícies?

No m’enfronto a les enquestes, sinó a un adversari que menteix més que parla i intenta vendre una gestió inexistent. M’enfronto a aconseguir recuperar la confiança dels andalusos, per governar la nostra terra, continuar avançant i generant ocupació. Els andalusos han de votar el millor per als seus interessos, i no un partit que l’únic que vol és carregar-se Sánchez.

El cas dels ERO i la pèrdua de la Junta van enfonsar la moral de l’anteriorme­nt totpoderós PSOE andalús. Quina és avui la seva salut?

Hem fet els deures, amb unes primàries per decidir si volíem continuïta­t o renovació. Hem fet la tasca, amb tota la il·lusió i la força.

L’auge de Vox també s’examina a Andalusia. Les alertes de l’esquerra no funcionen?

Ja no és qüestió d’alertes, després de Castella i Lleó, o de dir que ve el llop. El llop ja és aquí. I no creu en la Constituci­ó ni en les autonomies. Combatrem aquestes idees com es fa en democràcia: guanyant eleccions.

Hi ha qui veu molt similars el seu perfil i el de Moreno Bonilla.

Jo entenc la política des del respecte i el caràcter constructi­u. Moreno Bonilla i jo ens assemblare­m en el perfil moderat. Tot i que jo no crec que qui després està disposat a pactar amb Vox sigui moderat.

Què impulsa la desmobilit­zació de l’electorat progressis­ta?

Les persones amb més problemes i dificultat­s són més crítiques amb el sistema. Però un votant d’esquerres ha de tenir en compte que Moreno Bonilla diu que el seu model a imitar és el d’Ayuso a Madrid. Per més que estigui enfadat, les seves solucions no passaran mai per la dreta. ●

L’auge de Vox “No ve el llop, sinó que ja és aquí, i el combatrem guanyant eleccions”

 ?? Darc Blon ?? Juan Espadas, que torna a ser senador (ja ho va ser entre el 2010 i el 2013), fotografia­t al Senat
Darc Blon Juan Espadas, que torna a ser senador (ja ho va ser entre el 2010 i el 2013), fotografia­t al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain